Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖSK-basen: "Behöver förstärka i alla lagdelar"

För andra gången fick Björn Åqvist ta steget upp i allsvenskan som ÖSK-ordförande.

- Underbart. Det finns idrottsledare som engagerar sig ett helt liv utan att få uppleva nåt sånt här. En fantastisk förmån att få vara med om detta. När vi gick upp första gången, 2006, var det mitt första år som ordförande, säger Åqvist som naturligtvis fanns på plats på Skarsjövallen.

- Det är det här vi längtat efter och hoppats och trott på. Klart det varit tufft om vi inte gått upp. Nu står vi inför nya utmaningar som är så mycket roligare.

Vad betyder det allsvenska avancemanget ekonomiskt?

- När vi åkte ur fick vi spara 15 miljoner i intäkter och mycket av det får vi tillbaka nu. Nu betyder det att vi har ökade möjligheter men också ökade kostnader.

Vad är det för pengar det handlar om?- Om vi nu har två-tre miljoner från Svensk Elitfotboll i år så blir det uppemot tio miljoner om vi placerar oss skapligt i allsvenskan. Sen är det givetvis också publik- och i viss mån sponsorpengar som tillkommer. Men jag måste säga att både publik och sponsorer varit väldigt lojala. Näst efter Hammarby har vi haft det bästa publiksnittet i superettan, svarar Åqvist.

Har ni känt flåset från Örebro Hockey som haft så stora framgångar sista året?

- Både ock. Klart vi känner att de haft en stor framgång och jag tycker att det är roligt.

- Jag förstår inte det här med att man måste hålla antingen på hockeyn eller på fotbollen i Örebro, man kan hålla på båda. Intresset i stan har ökat för idrott och det har vi nytta av båda två. Sen är det klart att vi är flera som slåss om publik- och sponsorpengarna och det är inte så billigt att hålla på med vare sig hockey eller fotboll, säger Åqvist.

Huvudtränaren Peo Ljung har kontrakt nästa säsong. Samtidigt går det intensiva rykten om att han längtar hem till familjen i Helsingborg och att Falkenberg ligger på.

Vad är sant?- Jag har också hört det där men kan inte betrakta det som något annat än spekulationer som är ogrundade. Jag kan inte tro att det är någon sanning i något av det, säger Åqvist.

- Jag vet inget annat än att Peo har kontrakt med oss och de kontakter vi haft har enbart varit positiva. Det är ingen ovanlig situation att tränare i allsvenskan pendlar ganska långt. Det känns som vi har en tränarstab som står sig ganska bra i allsvenskan.

Hur ser läget ut i spelartruppen?

- Ganska många har kontrakt över nästa år. Bara Samuel Wowoah, Magnus Wikström och reservmålvakten Ludwig Bergström har utgående kontrakt och så har vi lånen Nordin Gerzic, Daniel Gustavsson, Marcus Pode och William Kvist som återgår till sina klubbar i utgångsläget.

- Vi behöver förstärkning i försvaret naturligtvis, ja, det kan vara så att vi behöver förstärka i alla lagdelarna. Men det är tränarnas sak egentligen. Nu har vi ökad möjlighet att se om vårt hus nu när vi gått upp och dessutom kan Spelarinvest finansiera på ett sätt som de inte kunnat göra på länge.

Hur ska ni fira den här framgången?- Klubben har tänkt att ha lite firande på onsdag, men jag vet inte detaljerna, säger Björn Åqvist.