Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖSK får tre miljoner – och snart kan du bli delägare

Vill du bli delägare i ÖSK? I höst kan du få chansen. Men redan nu har ett hundratal av de tidigare aktieägarna i Spelarinvest tagit chansen och pumpat in över tre miljoner kronor i klubben.

Från den 1 maj 2015 förbjöd internationella fotbollsförbundet Fifa tredjepartsägande i spelare. Det blev början till slutet för Spelarinvest AB, bolaget som bildades 2006 för att investera i ÖSK-spelare.

På fredagen avslutas ett viktigt steg i avvecklingen då perioden för aktieägare i Spelarinvest att satsa de pengar de haft i bolaget i aktier direkt i ÖSK Elitfotboll AB avslutades.

Och även om det är något tidigt att summera fotbollsklubbens nyemission står det redan nu klart att målet om att klubben ska få ett nytillskott på tre miljoner kronor överskrids.

– Vi kommer att klara målet med marginal, och det är jättepositivt, säger Simon Åström, vd i ÖSK.

Totalt hade Spelarinvest ett kapital på drygt 13 miljoner kronor. Av dem är cirka 35 procent låsta i tre spelare som klubben fortfarande har investeringar i.

Övriga 65 procent ska, enligt ett beslut på riskkapitalbolagets bolagsstämma

i höstas, nu återbetalas, och det är de pengarna som de enskilda aktieägarna nu haft chansen att i stället investera i ÖSK Elitfotboll.

Av 250 aktieägare i Spelarinvest har bolaget fått kontakt med cirka 160, och av dem har ett hundratal valt att investera hela eller delar av de pengar de nu får tillbaka från Spelarinvest i ÖSK. Övriga har i stället valt att få tillbaka pengarna.

– En stor majoritet av de 250 som var med i Spelarinvest hade satsat minimibeloppet 5 000 kronor, och av dem har merparten gått med i nyemissionen, säger Curt Gruvaeus, ordförande i Spelarinvest.

– Av de som satsat mer pengar, från 100 000 upp till miljonbelopp, är det mer varierande. Alla har inte gått in med hela beloppet, och det är inte så konstigt eftersom det här är en helt annan typ av satsning än i Spelarinvest. Det är långsiktigare, och det finns ingen naturlig marknadsplats om man i framtiden vill sälja sina aktier och få tillbaka pengarna.

När den här nyemissionen i ÖSK Elitfotboll nu avslutats vill klubben öppna upp för en ny redan i höst – där alla ska få chansen att bli delägare i klubben.

– Förhoppningsvis kan det bli ett sätt för fler att känna sig delaktiga i klubben. Det som krävs för att gå ut med ett bredare erbjudande till medlemmar och övrig allmänhet är att omvandla ÖSK Elitfotboll AB från ett privat aktiebolag till ett publik aktiebolag. Vi hade uppe det på föreningens årsmöte i höstas och fick ett godkännande att jobba vidare med frågan, och vi kommer ta fram en tidsplan för arbetet på nästa styrelsemöte, nu i maj, säger Åström.

Då ska det också diskuteras vad de tre miljonerna som nu kommit in ska användas till.

– Vi har sedan tidigare sagt att de ska investeras i vår sportsliga satsning, vår femårsplan att etablera oss som ett topplag i allsvenskan. Pengarna kommer att användas som ett tillskott där det på ett tydligt sätt kan bidra till att vi närmar oss den visionen, säger Åström.

– Vi har redan haft ett antal strategiska diskussioner och beslutet att vi inte kommer att satsa allt på ett bräde, vid något givet tillfälle, typ ”nu måste vi ha nya spelare”. Utan vi ska vara smarta och använda pengarna vid tillfällen då vi tror att det kan ge effekt gentemot visionen. Så vi har en grundplan, men när vi nu vet ungefär hur stort beloppet blir kan vi diskutera mer specifikt hur det ska nyttjas.