Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖSK förhandlar med Cabrera

Spelaragenten Oliver Cabrera företrädde såväl ÖSK som Roni Porokara när spelaren i vintras skulle säljas till israeliska Maccabi Haifa.
Det visar dokument som nu kommit fram.
Affären gick i stöpet. Spelaren är kvar i ÖSK, som nu vill förlänga hans kontrakt.
Roni Porokara företräds i förhandlingarna av Oliver Cabrera.

Redan i januari skrev NA-sporten att agenten Oliver Cabrera sannolikt suttit på två stolar i förhandlingar mellan ÖSK och Maccabi Haifa om spelaren Roni Porokara.

Det blev ingen affär.

Redan i mars bröt ÖSK i tysthet med Cabrera.

– Eftersom vi fått indikationer som sådde tvivel om Cabreras roll i förhandlingarna med Haifa sa vi upp avtalet. Det var i början av mars, säger ÖSK:s sportchef Lennart Sjögren.

En agent får inte under några omständigheter företräda fler än en part i en förhandling.

Oliver Cabrera företrädde ÖSK med uppdraget att sälja spelaren. Nu finns dokument som visar att han också hade ett avtal med Roni Porokara, som dennes agent.

– Den dokumentationen hade vi inte tillgång till då. Spelaren sa sig inte ha någon agent, att han företrädde sig själv. Oliver Cabrera hade förklaringar som vi godtog, säger Lennart Sjögren.

Ändå valde ni att säga upp avtalet med Cabrera?

– Ja, eftersom det uppkommit tvivel så såg både vi och agenten det som bäst för alla parter att bryta den överenskommelse vi hade.

I söndags kunde TV4 presentera dokument som visar att Cabrera hade dubbla lojaliteter i förhandlingarna.

Vad säger du om det?

– Jag kan bara se vad som står i dokumenten och dra de slutsatser alla kan dra av dem, säger Lennart Sjögren.

För att förbundet, i förlängningen Fifa, ska ta utreda agenter som inte följer reglerna krävs att någon anmäler och kan bevisa missförhållanden.

– Vi håller på att kolla upp med förbundet om hur vi bäst agerar i det här läget, säger Lennart Sjögren.

Frågan är nu om ÖSK kommer att agera mot Oliver Cabrera, eftersom klubben samtidigt vill förlänga med Roni Porokara, som företräds av just Cabrera.

– Det kan jag inte svara på just nu. Det är en bekymmersam situation. Vi kan inte avstå från att förhandla med våra egna spelare, och vi kan heller inte gå in och bestämma vilka agenter de ska låta sig företrädas av, säger Björn Åqvist, ordförande i ÖSK Elitfotboll AB.

Andra klubbar, exempelvis Gais, Lazio och Maccabi Haifa har uttalat att de fortsättningsvis vägrar att ha med Oliver Cabrera att göra.

Är det aktuellt för ÖSK:s del?

– Vi har inte tagit ställning fullt ut hur vi ska göra. Vi vill inte avstå från att förhandla med Roni Porokara, men det som hänt och att han representeras av Cabrera komplicerar bilden, säger Björn Åqvist.

Sportchefen Lennart Sjögren är noga med att inte lägga någon skuld på Roni Porokara i det här läget.

– Det är svårt att beskylla Roni i det här. Jag vet inte om man kan kräva av en spelare att han ska ha klart för sig exakt vilka regler som gäller för agenternas verksamhet. Och jag kan inte svara för vad Roni känt till, säger Sjögren.

Läs mer i tisdagens NA, papperstidningen!