Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖSK förlamas av Sixtens ovissa framtid

ÖSK:s säsong har gått in i en besvärlig återvändsgränd. Både resultat- och spelmässigt. Inte ens en hedervärd insats borta mot Elfsborg förändrar det intrycket.
Vägen ut handlar om att tydliggöra färdriktningen – utanför planen.

Returen mot Elfborg blev som en repris på hemmamötet för en vecka sedan. Ishizaki stressade fram ett ledningsmål i första halvlek via Haginge. Två sena mål i slutet punkterade tillställningen.

I sak inte mycket att säga om.

Elfsborg är allsvenskans starkaste hemmalag, sju segrar och en oavgjord så här långt. Elfsborg har allsvenskans bredaste trupp med seriens bäste spelare i kloke Anders Svensson. Dubbelmötet med ÖSK har också gjort mig förtjust i unga kantvirveln Niklas Hult och rivige innermittfältaren Oscar Hiljemark. Den senare punktade bort Nordin Gerzic från Borås arena.

Efteråt pratade alla i ÖSK om att man hade gjort en bra match. Jag håller med om man jämför med förnedringen förra veckan. Den här gången tog alla kampen. Ingen klev åt sidan. Alla stod upp för varandra och backlinjen jobbade mer som ett lag än enskilda försvarare.

Men framåt är man fortfarande för beroende av att Alejandro Bedoya skapar något. Amerikanen var nära tre gånger om, men fick istället frustrerad lämna planen efter två gula kort.

Efter Andreas Haddads tidiga skada blir det ingen ordning på centerrollen i ÖSK-anfallet. Robin Staaf var Sixten Boströms sjätte alternativ på 16 omgångar. Sånt inger ingen trygghet.

Fem allsvenska matcher utan seger, varav fyra raka förluster innebär klar krisstämpel på tippade topplaget ÖSK just nu.

Det gick märkligt fort efter en hyfsad vår och framgångsrikt cupspel.

En tunn backlinje, ett obalanserat mittfält och ett underpresterande anfall må vara en sak. Men det viktigaste för klubben sker just nu utanför planen.

Den 1 augusti öppnar övergångsfönstret. Rörligheten på spelarmarknaden lär sätta tryck på klubbledningen. Försvinner truppens bäste spelare Alejandro Bedoya? När ska Nordin Gerzic och John Alvbåge bestämma sig om framtiden? Och vilka nya namn ska ÖSK lyckas locka till sig?

I mina ögon kretsar detta pussel kring en nyckelperson. Det är tränaren Sixten Boström.

Under sommaren har samtalen om hans framtid intensifierats. Vad jag förstår finns ett uppriktigt intresse från både klubbledning och Boström att sejouren i Örebro förlängs. Men så länge inget är klart råder en ovisshet som snarast måste få ett slut.

Anledningen är denna: Nya spelare och de som ska förlänga vill veta vem som ska träna laget framöver. Tränaren å sin sida vill veta vilka spelare han kan bygga laget kring. Och klubben måste veta vilka lönenivåer både tränare och spelare begär för att kunna fatta ansvarsfulla beslut.

I nuläget bollas bara frågetecknen runt. Ett vakuum måste brytas, någon måste ta första steget. Ju förr desto bättre.

Att detta tillstånd sammanfaller med en dålig resultatrad innebär förstås att trycket på klubben blir extra stort. Men det är en verklighet den som vill växa måste bemästra.

Nu är det upp till bevis för ÖSK:s klubbledning.

Allra sist något helt annat: Halva serien spelad och ännu obesegrad. Det går inte annat än kalla Axel Kjälls tränardebut i BK Forward för en dundersuccé.