Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"ÖSK har agerat otillåtet"

De senaste åren har förhållandet mellan Degerfors IF och Örebro SK varit bättre än på länge. Emil Bergers övergång till ÖSK har dock rivit upp rejäla sår i den relationen.

I Dif är man mäkta irriterade över att Örebro kontaktade Emil innan det var tillåtet. ÖSK hävdar att de fick reda på fel datum av Emil och hans pappa Henrik som varit hans rådgivare under dessa förhandlingar.

– Det jag kan säga är att vi har skött allting rätt. Om inte ÖSK hade kontaktat Emil innan det var tillåtet hade han förlängt med oss, dundrar Patrik Werner i Dif.

”Mitt fel”

I ÖSK gick man på det datum som man fick från Henrik Berger och trodde att kontakten skedde i rätt tid.

– Det är mitt fel, det får Degerfors ta med mig, säger Berger.

Irritationen i Dif handlar emellertid inte bara om att kontakten togs för tidigt.

Man är också brydda över att Emil först gick ut i Kuriren och sa att han var överens med Dif och sedan kovände.

– Det var ju för att ÖSK kontaktade honom i den vevan. Vi har gjort affärer med en hel del andra klubbar. Jämför man till exempel med Kalmar så har Örebro skött det här väldigt dåligt, rasar Patrik Werner.

Sjögren mejlade

I slutet på maj fick Dif ett mejl från ÖSK:s sportchef Lennart Sjögren där det stod att klubben var intresserad av Emil och skulle kontakta honom.

– Sedan hade vi ett telefonsamtal också där jag ifrågasatte varför de kontaktade en spelare innan det var tillåtet. Efter det har jag inte hört ett ljud innan jag fick se på deras hemsida att Emil var klar. Då blir man väldigt förvånad, säger Patrik.

Irritationen lyser igenom ganska rejält när han får frågor kring denna övergång. Dif är besvikna över att ÖSK inte skött sina kort bättre. Lennart Sjögren trodde att de handlade rätt i ÖSK.

– Jag tog kontakt med Henrik (Berger) i maj och frågade hur hans kontraktssituation var. Han sa att hans kontrakt löper ut sista oktober. Utifrån det tog vi sedan en kontakt med Emil, berättar han.

När Sjögren blev varse om att detta datum inte stämde blev han lite förargad.

– Jätteolyckligt, det var absolut inte meningen från våran sida. När vi fick redan på att så var fallet väntade vi och tog en ny kontakt sen i juni.

Ändrade sig

I Dif tror man att detta regelbrott kan ha fått rejäla konsekvenser i denna affär.

– Först gick han ut och sa att han var överens med Dif. Sedan hörde ÖSK av sig och då skulle han helt plötsligt inte skriva under, säger Werner.

En annan faktor som rört upp känslorna i Dif är att man inte fick gå ut med denna info samtidigt som ÖSK.

– När Bertilsson gick till Kalmar till exempel publicerade vi storyn samtidigt. Men texten på ÖSK:s hemsida kom som en blixt från klar himmel.

Mladen Perkovic i Dif-styrelsen satt med i förhandlingarna och säger så här om övergången:

– Jag blev väldigt överraskad att han skrivit på för Örebro. Vi skulle ha träffats i dag och slutfört de detaljer som vi inte varit överens om.

Perkovic berättar också vidare att Dif har skött sina kort på rätt sätt.

– Min uppfattning är att föreningen har skött detta till punkt och pricka. Det enda som var fel var att några delar som vi inte diskuterat kom med i kontraktet. Men då korrigerade vi detta och så var det ingen mer diskussion.

Henrik Berger håller inte med Perkovic om att DIF har skött sina kort rätt.

– Man kan inte lura på en spelare ett kontrakt. Jag ifrågsätter hela kontraktsförfarandet som mycket märkligt. Leif Rosén påstod att Emil var överens med DIF. Men jag var väldigt noga med att påpeka att vi inte var överens förrän det fanns på pränt, menar han.

I och med att ÖSK tog kontakt med Emil för tidigt lär denna övergång att dryftas ett tag framöver.

Blir bänkad?

Hur det blir med hans fotbollsspelande under återstoden av den här säsongen står skrivet i stjärnorna.

Han har fortsatt kontrakt med Dif till den sista november men situationen är minst sagt speciell.

– Vi får se hur det blir, jag har inte hunnit tänka igenom det ännu. Men det är skillnad mot Bertilsson som vi får betalt för. Emil tog vi tillbaka från Stockholm och så drar han så här. Det är inte riktigt så vi vill jobba, avslutar Werner.

Slutligen kan man nämna att maxstraffet för att bryta mot representationsbestämmelserna är 25 000 kronor i böter.

Framtiden får utvisa om ÖSK kommer att betraktas som skyldiga till ett sådant regelbrott.