Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖSK har inte haft någon Lundgren

I en korridor under Gamla Ullevis läktare i måndagskväll efter derbyt mellan Gais och IFK Göteborg mötte jag Gais lagkapten Fredrik Lundgren. Han var överlycklig efter att för första gången fått vara med på planen och vinna ett stort derby mot Blåvitt.

Det händer inte så ofta och förra gången va han skadad. För Fredrik var inte det där bara en vinst mot den största antagonisten han som Gaisare kan hitta utan för honom var det lika stort att som lagkapten och fanbärare för en hel klubb och dess fans få stå upp och säga att här är vi och glöm för f-n inte det.

Lundgren kom till Gais redan 1999 och har genom åren sänt ut bevingade ord och citat som supportrar kunnat spegla sig i när vindarna varit kallare än idag. Fredrik är ingen jättestor fotbollspelare men som ledare, pådrivare, skyddsväst och symbol för sin klubb, dess supportrar och sina medspelare är han en enastående kraft. Det finns några sånna i allsvenskan.

Ser på ÖSK och dess sönderfall under den här säsongen. Ett lag som blivit mer och mer splittrat för varje månad som gått och som nu står på väldigt ostadiga ben inför nästa säsong. Ifrån min position har det sett ut som att det inte funnits något tydligt ledarskap inom spelargruppen. ÖSK har inte haft någon Lundgren.

Tomas Andersson var ledaren under många år, Fredrik Nordback har senare varit detsamma. Precis som Magnus Kihlberg i form av sin ålder och rutin. Men medan Tomas sedan länge slutat har både Nordback och Kihlberg via skador och petningar tappat i status.

Magnus Wikström finns förstås men jag vet inte vilken power han har. De här exemplen har säkert varit bra inåt men de är alla en produkt av det tysta ÖSK där dom tar väldigt liten plats i det inte längre nya medielandskapet. Där har istället John Alvbåge och Nordin Gerzic huserat. Två spelare och personligheter jag uppskattar men som i mina ögon inte har den tyngd, framförallt i motgång, som jag efterlyser.

Med det sagt och blicken mot 2012 så skulle jag som prioritet ett leta efter en stark och karismatisk ledare som kan samla styrkorna. En spelare som automatiskt får respekt bara genom att utstråla vinnare, integritet, charm och intelligens. Det behöver inte vara allsvenskans bästa fotbollspelare men en som har stor respekt med sig och ser till så att ÖSK:s spillror kan omgruppera till en enhet igen. Inget är viktigare än det.

Förstår om ni tycker att jag letar efter en utopi. Platsannonser är ofta en utopi. Dessutom: Det vore inte fel om utopin hade en jäkligt bra målskytt som kompis...