Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖSK har mycket kvar att bevisa

En nolla betyder ingenting ... Men kan också betyda allt. För Örebro SK var det enormt viktigt att få hålla nollan och ta poäng mot skräcklaget Mjällby, en motståndare som ÖSK inte besegrat på fem försök.

Jag reste till Listerlandet och befarade en ny härdsmälta, men Sixten Boström lyckades täta till de gigantiska hålen i försvaret genom att satsa på erfaret folk i backlinjen som gav debuterande målvakten Tomer Chencinski det stöd han behövde.

Hade Tomers kalkoninsats i träningsmatchen mot Randers i Danmark på näthinnan. Det var bland det fladdrigaste jag sett i målvaktsväg på elitnivå.

Sixten Boström och målvaktstränaren Anders Karlsson specialstuderade vår webb-tv-reporter Gabriel Rådströms inspelning från den matchen och det tycks ha gett önskat resultat. Den här gången slapp vi se några tokutrusningar och Chencinski var resolut i sina ingripanden i målområdet. Hade Mjällbys sportchef Thomas Andersson-Borstam vid min sida på pressläktaren som konstaterade: ”Målvakten reder ut det även om det ser konstigt ut ibland ...”

Fortfarande återstår att se om ÖSK värvat två andramålvakter efter John Alvbåge, eller om någon av dem är mogen att bli förstemålvakt. Chencinski har efter insatsen i går övertaget, helt klart.

Sixten Boström överraskade med att placera stjärnspelaren Valdet Rama på bänken. Taktiska skäl, hävdade ÖSK-tränaren men lät inte helt övertygande. Rama var ordentligt besviken när han blev utbytt mot Åtvidaberg i premiären, gick raka vägen ut i omklädningsrummet och kastade saker runt omkring sig. Bara några minuter efter slutsignalen såg jag Rama stå omklädd utanför Behrn arena, på väg därifrån. Misstänker att det uppträdandet spelade in i laguttagningen.

På förhand var Tobias Grahns återkomst till Strandvallen den stora snackisen. En kvällstidning försökte piska upp stämningen genom att låta Marcus Ekenberg berätta om hur Mjällby skulle psyka Grahn. Men psykkriget uteblev och i stället fick Grahn applåder av sin gamla hemmapublik när han byttes ut i slutet av matchen. Och efteråt lattjade han med sonen Anakin, döpt efter Star wars-hjälten, i omklädningsrummet.

Utan att glänsa såg Grahn ut att trivas betydligt bättre i sin fria offensiva roll på mittfältet. Hoppas att han får stanna på den positionen även i fortsättningen. Emil Berger är som klippt och skuren för den defensiva rollen.

Sixten Boström tycks för övrigt vackla i sin grundmurade 4-3-3-filosofi. Pratade med honom om det efter matchen. Sixten erkände att han med alla nya spelare funderar på att gå över till 4-4-2, att det inte längre är någon omöjlighet. ÖSK avslutade matchen mot Åtvidaberg med den uppställningen och min åsikt är att 4-4-2 passar dagens spelarmaterial bättre. Är övertygad om att det ger laget en bättre balans.

Även om poängen i Mjällby gav ÖSK lite arbetsro och stukade självförtroenden lappades ihop en smula så står ÖSK inför en monsterperiod med matcher mot i tur och ordning Helsingborg (hemma), IFK Göteborg (borta) och Elfsborg (hemma). Det är nu vi får ett första svar på om årets ÖSK håller måttet, eller om det blir en kamp för allsvensk överlevnad. Fortfarande har laget mycket att bevisa.

Till sist: Mjällby är en av fem allsvenska klubbar som i år slopat storbildsskärmen på sin hemmaarena. Åtvidaberg, Gefle, Syrianska och Gif Sundsvall är övriga fyra. Det kostar klubbarna i runda slängar en miljon att installera och visa säsongens alla matcher på storbildsskärm. Det kändes lite fattigt att inte få se några repriser, men jag förstår om framför allt de mindre klubbarna har annat att lägga pengarna på.

Förbundet borde gå in och pröjsa.