Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖSK kan tvingas spela hemmamatcher borta

Om ÖSK tar sig vidare i kvalet till Europa league kan laget tvingas spelas hemmamatcherna på annan ort.
Behrn arenas strålkastare klarar inte Uefas krav för omgång tre.

ÖSK:s första hemmamatch i kvalet till Europa league innebär inget problem. Men om ÖSK går vidare till nästa omgång måste Behrn arena uppgraderas till en katagori 3-arena, och det innebär bland annat ökat krav på strålkastarljus.

I dag har strålkastarna på Behrn arena ett belysningsvärde på 800-900 lux, men Uefas krav för kategori 3-arenor är 1 200. Orsaken till detta är bland annat att det krävs bättre belysning för HD-sändningar i TV.

Kalmar FF hade liknande bekymmer 2008 hemma på Fredriksskans, också den klassad som en kategori 2-arena. Kalmar fick spela de de första kvalrundorna i UEFA-cupen på Fredrikskans, men den tredje rundan krävde en arena klassad som kategori 3. Därför tvingades Kalmar spela en avgörande match mot Feyenoord i Borås.

För att Behrn arenas strålkastare ska nå upp i godkänt lux-värde behöver fler armaturer sättas upp på strålkastarriggarna, och det är här problemet ligger.

- Det handlar om 500-600 extrakilo per mast, men det håller de nog för. Det stora problemet är det ökade vindfånget, säger Rolf Karlsson, förvaltningschef på Örebroporten som ansvarar driften av Behrn arena.

Därför ska ett företag nu utreda om masterna håller för de nya armaturerna, eller om de riskerar att knäckas i kraftiga vindbyar.

Om det visar sig att masterna inte håller så får ÖSK spela sina eventuella hemmamatcher i omgång tre och framåt på andra arenor.

Om masterna däremot antas hålla gör Örebroporten en upphandling av de nya armaturerna.

- Leveranstiden kan vara ett bekymmer. Det är ju specialarmaturer det handlar om, säger Rolf Carlsson.

Ett annat bekymmer är att upphandlingen måste göras långt innan Örebroporten och ÖSK vet om det blir aktuellt med fortsatt Europaspel eller inte. Det skiljer knappt två veckor mellan den sista matchen i omgång två och den första i omgång tre, och på så kort tid går det inte att upphandla, beställa hem och installera armaturerna.

Dessutom måste Örebroporten fråga sig om det inte vore lika bra att safta på med armaturer som ger 1 500 lux. Det krävs nämligen om ÖSK skulle gå vidare ända till gruppspel.

Men förbättrad belysning är bara en av åtgärderna som krävs för att Behrn arena ska uppgraderas till kategori 3 enligt Uefas regler. Arenan måste bland annat också ha en anläggning för reservkraft så att ljudanläggningen och viss belysning fungerar vid eventuella nödsituationer. Dessutom måste vip-rum och presskonferensrum kompletteras på olika sätt, och dokumentationen förbättras.

Rolf Karlsson vill inte nämna några exakta siffror, men sammanlagt handlar det om investeringar på minst en miljon kronor.

Om masterna däremot måste bytas handlar det om betydligt större summor. Och det kommer sannolikt att innebära hyreshöjningar för ÖSK och övriga hyresgäster på arenan.

ÖSK:s sportchef Lennart Sjögren är optimistisk.

- Jag tror att vi kan skapa en kategori 3-arena i år, säger han.

I början av nästa vecka hoppas Örebroporten få besked om strålkastarmasternas kapacitet på Behrn arena.

Lux

SI-enhet för belysning (illuminans) med beteckningen lx. 1 lux = 1 lumen per kvadratmeter (lm/m2).

Källa: Nationalencyklopedin

Svenska kategori 4-arenor

Om ÖSK skulle gå till gruppspelet i Europa league måste hemmamatcherna spelas på en så kallad kategori 4-arena. Följande svenska arenor håller sådan standard:

Swedbank stadion (Malmö)

Borås arena

Olympia (Helsingborg)

Råsunda (Solna)

Gamla Ullevi (Göteborg)

Parken (Norrköping)

Källa: Ronny Lundqvist, Svenska fotbollförbundet

ÖSK:s Europaspel

ÖSK går in i kvalomgång 2, och spelar sina matcher den 14 och 21 juli. Lottningen av motståndare och hemma/bortaplan sker i juni.