Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ÖSK-legendar fyller 70 år – passa på att säga grattis!

Som liten sprang han in på San Siro-stadion när pappa Gunnar spelade i Milan. Som vuxen dunkade han in mål efter mål för lag som Degerfors, ÖSK och Anderlecht, blev sen tränare samt fotbollsexpert i media. I dag fyller Thomas Nordahl 70.

Annons
Hyllad på Behrn arena. I samband med söndagens match mellan ÖSK och Norrköping uppvaktades 70-åringen Thomas Nordahl.

Caffe latte med socker, det är vad han väljer i NA:s kaffeautomat innan vi går iväg för att prata.

– Ja, vad tusan. Jag tycker jag håller mig i hyfsad form ändå väl?

Han skrattar, och klappar sig över magen. Berättar om de två gympassen han ser till att komma iväg på varje vecka.

– Jag måste förstår du, för knänas skull. Jag har inget brosk kvar, så jag får inte bli för tung.

Han ser inte vidare ledsen ut över detta, hälsar och skojar med de NA-journalister han passerar – van vid miljön efter många år som NA:s fotbollsexpert.

Vi slår oss ner i ett av de små samtalsrummen, tar det från början.

Hur var det att växa upp som son till ett fotbollsproffs?– Det var bra, även om jag ju inte direkt har nåt annat att jämföra med. Jag minns hur jag som liten sprang in på San Siro som maskot. På Olympiastadion i Rom också. Jag tänkte inte så mycket på det, var bara 2 ½ när vi flyttade från Norrköping till Italien.

Så du växte upp där?– Ja, i elva år bodde vi där. Tills jag var 14.

Italienskan då, minns du språket?Thomas skrattar gott.

– Italienska är mitt förstaspråk, svenskan mitt andra. På 50-talet fanns inga internationella skolor, utan jag hamnade i vanlig italiensk skola. Jag pratar flytande italienska, och har behållit kontakten med mina skolkompisar.

Så här i efterhand kan han konstatera att han haft stor nytta av italienskan.

– Framför allt i jobbet. Jag pratar ju franska också, efter mina 3 ½ år i belgiska Anderlecht.

Att det skulle bli fotboll för Thomas var långt ifrån självklart.

– Jag började med organiserad fotboll först 1960, när vi flyttade hem till Sverige och till mammas hemstad Degerfors. Det svåraste var att börja realskolan, och läsa på svenska. Det var en stor omställning. Från Milano till Degerfors. Tänk dig själv.

Vi brister ut i skratt, och Thomas förklarar snabbt att hans hjärta dunkar varmt för Degerfors. Han vill inte att jag ska tro nåt annat, och det gör jag inte heller.

På tal om sånt som ligger honom varmt om hjärtat. Vi kommer in på Gittan – Thomas följeslagare genom alla tider.

– Vi har varit ihop i över 50 år, visst är det en häftig tanke? Vi träffades tidigt, och 1965 flyttade vi ihop i Örebro när jag läste på Handelsgymnasiet där. I en etta med kokvrå på Rudbecksgatan, ordnad av nya klubben ÖSK.

Han nämner de två som låg bakom värvningen. Lagledaren Gösta Lind och spelande tränaren Orvar Bergmark.

– De var härliga människor, och betydde mycket för mig.

Den som kan sin ÖSK-historia vet hur det gick. 252 matcher mellan åren 1965 och 1978. Mängder av mål, och med på listan över ÖSK:s främsta spelare genom tiderna.

1967 kom att bli ett bra år. Då föddes först och främst sonen Stefan, och senare samma år skedde Thomas debut i svenska landslaget.

– Det var samma dag som det blev högertrafik minns jag.

Thomas skrev proffskontrakt med italienska Juventus, men hamnade i kläm i regelverket som satte ett plötsligt stopp för utländska spelare. I stället blev han utlånad till belgiska Anderlecht. Inte småpotatis direkt, men inte det som hägrat.

– Efter några år blev det Örebro igen, och så småningom nedtrappning i Forward under ett par år.

Vi är nu framme nånstans runt 1980, och en ny epok i livet drog igång för Thomas Nordahl och hans lilla familj. Nu blev det Sandviken, och tränarjobb. Men också ett civilt arbete på Sandviks informationsavdelning.

Han ler en smula.

– En del tror att man bara sparkat på en boll hela livet, men jag har pluggat också.

Ekonomi?– Ja, jag gick på universitetet ett tag, och det fattas några poäng för en fil kand.

1985 föddes Gittans och Thomas andra son Kristoffer, och familjen blev fulltalig. Samtidigt fortsatte Thomas tränarkarriär i Norge, Motala och därefter Norrköping.

1994 kom den första förfrågan från tv om att sitta expertkommentator, och ännu en period i livet fick sin start. Hela 16 år inom MTG-koncernen blev det bland annat.

– Jag har varit privilegierad på många sätt, har fått uppleva mycket genom fotbollen. Först genom pappa, och sen som spelare, tränare och tv-kommentator. Jag har fått besöka de stora arenorna, se alla stora spelare, se hela världen.

Familjetrio. Gittan, Stefan och Thomas under proffstiden i Bryssel.
Far och son. Året var 1992, och Gunnar Nordahl röstades in i laget ”Alla tiders DIF”, medan Thomas Nordahl utsågs att vara med i ”Alla tiders ÖSK”.

Om Thomas

Namn: Thomas Nordahl.

Ålder: Fyller 70 år i dag den 24 maj 2016.

Bor: I Örebro.

Familj: Hustrun Gittan, sönerna Stefan och Kristoffer samt barnbarnen Johan och Olle.

Bakgrund: Son till Sveriges förste fotbollsproffs Gunnar Nordahl. Själv fotbollsspelare på elit- och professionell nivå. Tränare och expertkommentator. Med på listan över ”stora grabbar” inom svensk fotboll.

Nu: Frilansar inom media och kommunikation, dessutom en del styrelseuppdrag.

Gillar: Resor, golf, böcker, samt stugan vid Norasjön.

Födelsedagsveckan: ”Gittan har fixat flygbiljetter, och jag har ingen aning om vart vi ska mer är att veckan avslutas i Milano med Champions Leaguefinal.”

Annons