Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖSK lyfter mot toppen - mot alla odds

Humlan ska inte kunna flyga men gör det ändå. Ett skadedrabbat ÖSK ska inte kunna slå Elfsborg, med Sveriges bredaste trupp, men gör det ändå.
Efter 3–0 flyger ÖSK vidare mot den absoluta allsvenska toppen.

Inför matchen hade en kvällstidning gjort en räknelek på att Elfsborgs skytteligaledare Denni Avdic har ett av Europas bästa målsnitt sett till speltid och antal matcher. Till och med bättre än Barcelonas Messi trumpetade man ut.

Må så vara.

Frågan är då bara vad man ska kalla ÖSK:s succévärvning Astrit Ajdarevic. Tre mål. På två matcher. Och sammanlagt knappt en timmes speltid.

Det är bara att inse att orden inte räcker till för att beskriva en sådan raketstart i den svartvita tröjan. Och killen är inte ens fulltränad.

Hur bra ska han då inte bli när kroppen hunnit i kapp kunnandet?

Självklart är detta en grogrund som nu skapar mängder av mytomspunna artiklar, tv- och radioinslag och stjäl rubriker i Fotbollssverige de närmaste dagarna.

Men om vi också ska hålla oss till mer jordnära verklighet så är Astrit Ajdarevic bara toppen av isberget som skiner starkast. Under ytan finns så många andra förklaringar till ÖSK:s allsvenska framgångar just nu.

Först som sist måste tränaren Sixten Boström hyllas.

Att ÖSK tar fyra poäng av sex möjliga i dubbelmötet mot Elfsborg ska inte vara möjligt. Särskilt inte som ÖSK-truppen varit hårt skadedrabbad efter VM-uppehållet både före – och nu under matchen – samtidigt som motståndaren fyllt på med ännu fler klasspelare. När Elfsborgs tränare Haglund kunnat kasta in namn som Stefan Ishizaki och James Keene för att förändra matchbilder har Boström både tvingats kasta in och byta ut ett ungt, matchotränat nyförvärv.

När kapten Fredrik Nordback haltade ut vågade Boström fortsätta tro på lagets offensiva förmåga. Han signalerar därmed självförtroende och stolthet. ÖSK-tränaren kunde fegat och ersatt med mer snarlike kämpen Per Johansson på mitten. I stället bad han spelfördelaren Nordin Gerzic ta steget ner i planen. Han gav honom ett ännu större ansvar för laget.

Nordin Gerzic tackade genom att göra en mästerlig insats i mina ögon. Han överglänste landslagsmittfältaren Anders Svensson genom att både vinna närkamper med kroppen och visa upp en briljant spelförståelse – där varje aktion var för lagets bästa. Nordin har många gånger tidigare briljerat med fotbollsgodis. Men aldrig gjort större nytta än när Elfsborg krossades.

Boström fortsätter också uppmuntra vänsterbacken Wowoahs vågade dribblingar i utsatta lägen. Knappast hjärtbefrämjande. Men det gav till slut utdelning i form av ett drömmål. Då är mycket förlåtet.

ÖSK är den fula ankungen i tabelltoppen på väg att utvecklas till en svan. Det är en målmedveten process som nu ger utdelning. Alla tål den uppenbarligen inte. Elfsborgstränaren Magnus Haglunds analys efteråt bestod av flera magsura kommentarer.

Och Boråsspelarnas agerande på planen efter 2–0-målet utstrålade mest frustration. Ishizaki blev så upprörd över ett feldomslut att han var på väg att slita sönder tröjan. Han borde givetvis varnats för det utspelet.