Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖSK överklagar polisnotan

ÖSK ska betala 7 000 kronor för polisbevakningen av säsongens tre första matcher. Nu överklagar klubben fakturorna.
– Det är ganska löjliga summor, men vi är emot principen, säger Jan Karlsson.

ÖSK:s hemmapremiär mot Syrianska blev stökig. Efteråt fick klubben en faktura på 3 100 kronor från Örebropolisen. Klubben ska även betala för matcherna som spelades efter det, mot Gävle och Helsingborg. Totalt handlar det om ungefär 7 000 kronor – pengar som ÖSK inte vill betala.

– Det är ganska löjliga summor i sammanhanget, men det är inte bara för vår egen del vi gör det här. Vi är första klubben som får erfara det här, vi blir lite i framkant, säger Jan Karlsson, vd för ÖSK.

Anledningen till att ÖSK ska betala för polisinsatsen är att klubben är ett aktiebolag. Och enligt nya direktiv från Rikspolisstyrelsen ska vinstdrivande företag få betala för polisbevakningen. Men direktiven har tolkats olika i landet. Stockholmslaget Djurgården, som är ett aktiebolag, behövde därför inte betala för bevakningen efter en match mot AIK.

– I min värld är det konstigt att polisen i Stockholm inte har tagit betalt. Polisen ska självklart följa lagstiftningen, och står det i ordningslagen att vi ska ta betalt är det självklart att vi ska göra det., säger Mats Nylén, informatör på polisen i Örebro.

Under fredagen har Rikspolisstyrelsen ett möte med de lokala polismyndigheterna för att bena ut de nya direktiven. Med på mötet finns Christer Hjärtmyr, chef för tillståndsenheten på Örebropolisen.

Enligt Mats Nylén kan ÖSK vänta mycket större fakturor i framtiden.

– Vi väntar på preciseringarna från Rikspolisstyrelsen. Hittills har ÖSK fått betala ungefär tio procent av vad bevakningen de facto kostat, säger han.

Överklagandet har skickats till polisen i Örebro och om polisen anser att det inte är något fel på fakturorna skickas ärendet vidare till kammarrätten.

Jan Karlsson anser inte att ÖSK automatiskt ska bli betalningsansvariga för att klubben är ett aktiebolag.

– Skälet är att vi anses ha vinstsyfte, men vi som håller på med idrott vet att de små vinster som görs i dagsläget reinvesteras i klubbarna direkt. Det är inga aktieägare som tjänar pengar på oss. Dessutom betalar vi faktiskt ganska mycket skatt som föreningarna inte gör.

Han poängterar att klubben jobbar med att stärka tryggheten på Behrn arena.

– Om vi ska betala polisen för insatserna som görs, ska vi i vår tur fakturera den offentliga sektorn för vårt förebyggande arbete?