Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖSK:s attityd avgör samarbete med Forward

”Jag hatar ÖSK” sa BK Forwards 16-åring Jonatan Soldal i en artikel i NA i torsdags. Antar att ett stort gäng ögonbryn höjts runt om i stan efter det.
Kanske har någon även blivit förbannad. Bli inte det.

Jag tror nämligen inte att Jonatan längst därinne menar det så hårt. Känner igen det där så mycket själv efter år av heta fighter mot ”makten” som man tyckte styrde och ställde som dom ville här i stan.

ÖSK var och är makten. Spelar man i Forward är det att vara den ständige underdogen utan resurser, utan pengar och väldigt få som bryr sig. Det spelar ingen roll att klubben är en av Sveriges mest framgångsrika på att fostra bra fotbollspelare. Det spelar ingen roll att de gula och svartas klubbnamn möts med stor respekt vart jag än åker i mitt jobb som expertkommentator. De kommer alltid att vara outsiders och som sådana är det ren plikt att slåss mot etablissemanget för etablissemanget kommer ändå, otroligt nog, aldrig att bry sig.

BKF är som en förort som alla politiker pratar sig varma för men ingen vill bo i. Tro f-n att man tycker sig hata då och då. Samtidigt tror jag att just denna drivkraft är det som gjort att BK Forward har överlevt trots ständig ekonomisk fribrottning. Det har växt fram en tradition av att vi ska visa er och vi vet att vi kan göra det även om ni trampar på oss.

Det är i ljuset av detta, tror jag, man ska se alla år av trätor mellan klubbarna.

Numer kan denna strävan att slå överheten te sig en aning fånig när det kommer till A-lagsnivå eftersom skillnaderna är så stora. Men fortfarande kan spelarna på ungdomsnivå spöa de lite finare och bra mycket rikare antagonisterna på andra sidan staden.

När de sedan blir så gamla och eventuellt så framgångsrika att ÖSK börjar titta på dom så drömmer de flesta att få spela i sin hemstad, i sin hemstads framgångsrikaste klubb inför släkt och vänner. Får man en chans i ÖSK så vill man ta den och de flesta kommer att tycka om sin nya klubb. Är man med kan man älska. Alternativet är hata.

Mycket har sagts genom åren när det kommer till de frostiga relationerna mellan ÖSK och BKF. Själv är jag helt säker på att storebror allt för ofta varit arrogant, lika säker är jag på att lillebror visat en vild och sårad punkattityd där man tvångsmässigt måste vara obstinat. I denna relation är min övertygelse att den största ödmjukheten och tålamodet måste komma från den starke.

Det är ÖSK:s attityd som avgör framtidens samarbete. Det är dom som måste visa mognad. BKF:s kraft ligger i lillebroderns uppstudsighet.