Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖSK:s brister avslöjade av HIF-maskinen

Inte ett enda avslut på mål. Ändå två indirekta målpass.
Det är inte lätt att begripa sig på ÖSK just nu.

Förlust mot maskinmässiga Helsingborg på bortaplan är förstås ingen högoddsare. Ändå kändes slagläget ovanligt gynnsamt. Hemmalaget hade en hård period bakom sig med besvikelsen efter torsdagens respass ur Europa league att hantera.

Vid frukosten på hotellet träffade jag en inbiten HIF-supporter som mindes både Kalle Svenssons och Thomas Nordahls glansdagar . Men dagens HIF gav han inte mycket för. Han trodde ÖSK skulle kunna rubba serieledarna vilket jag aldrig hört en skåning yttra förut på dessa breddgrader.

Efteråt sitter jag här med facit. HIF hade 16-1 i avslut. Statistiken skott på mål visar 6-0. Och utan avslut på mål är det självklart väldigt svårt att vinna en fotbollsmatch.

Ändå hade ÖSK hyfsat bra koll på läget fram till pausvilan.

En utvisning och två missriktade sparkar senare så var den illusionen spräckt. HIF kom ut till andra halvlek med lite högre bolltempo, pressade hårdare på ÖSK:s uppspel, och malde hem ytterligare tre poäng i den allsvenska tabelltoppen.

Kvar fanns ett avklätt ÖSK som inte lyckades dölja de uppenbara svagheterna för tillfället.

Centerbristen är akut: Robin Staaf återvände till hemstaden och syntes bara när han ägnade sig åt dumma efterslängar. På bänken satt William Atashkadeh utan att ens vara spelduglig eftersom han drabbats av en allergisk reaktion på matchdagen. Denis Abdulahi prövades, unge Kalle Holmberg fick ett uppmuntrande inhopp.

Eftersom Sixten Boström konsekvent håller fast vid sin spelmodell måste en fysisk stark center ytterligare vid sidan av Andreas Haddad tillföras truppen nästa säsong. Helst en skadefri.

Truppen felbalanserad: Sixten Boström har i år använt 27 spelare i allsvenskan. Hittills. Ändå fanns det ingen backreserv på bänken på Olympia. Skador och avstängningar är en förklaring men också en situation en klubb som vill vara med i toppen måste klara av att bemästra. Här är ÖSK just nu i otakt.

Detta kan ställas mot HIF som under sommaren förlorat tre nyckelspelare i mittbackarna Peter Larsson och Marcus Nilsson samt skyttekungen Alexander Gerndt. Ändå fungerar maskineriet.

Där har ÖSK mycket att lära om man vill bli ett etablerat topplag.

För övrigt är det inte bara ÖSK:s motor som hackar. På väg söderut stannade jag och kollega Scherman i Brändåsen för att tanka. Reflexmässigt fyllde jag på med blyfri bensin. När jag skruvade på locket insåg jag fadäsen – NA har numera dieselbilar.

Det måste vara sånt som kallas att vara tankspridd.

Vi kunde ändå byta och få en likvärdig ersättare. Frågan är om Sixten Boström får det innan värvningsfönstret stänger på onsdag?

Andra tankar: Vad vill ÖSK med ÖSK Ungdom? Det talangfulla andralaget har inte tagit en poäng de två senaste månaderna och ligger klart sist i division 2 norra Götaland. Trots att laget är i fritt fall tycks ingen hjälp komma från A-truppen.

Jag har väldigt svårt att förstå klubbens agerande. Med några återkommande lån från A-truppen hade åtminstone kontraktet kunnat säkras och i förlängningen kanske till och med kunnat nå ettan. Nu blir glappet mellan allsvenskan och de egna löftena bara allt större. Därmed också steget i princip omöjligt för direktuppflyttning av egna produkter. Jag skulle verkligen önska att någon ansvarig förklarade hur man ska lösa denna svåra ekvation i framtiden.

Med Usain Bolts tjuvstart försvann det sista lilla intresse som fanns för årets friidrotts-VM.