Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖSK:s knutar måste lösas med hjälp utifrån

Bara en seger på de 20 senaste allsvenska matcherna och efter 0–1 mot Syrianska börjar även de mest inbitna ÖSK-supportrarna misströsta.

ÖSK är just nu sämre än förra årets superjumbo Halmstad som efter elva omgångar stod på sex poäng och en seger. ÖSK har fyra poäng, och ingen seger.

ÖSK måste nu vinna varannan match resten av säsongen för att ta sig upp på säker mark. Förra säsongen klarade sig Norrköping, närmast över kvalstrecket, kvar på 34 poäng.

Många ropar efter Sixten Boströms avgång i stormen och hur det blir med den saken lär vi snart få veta. Tisdagens inplanerade styrelsemöte har skjutits upp till efter Geflematchen. Det lär bli ödesmättat.

Om Sixten ska fullfölja sitt uppdrag måste de grupperingar som skapar slitningar inom truppen lösas. Här måste hjälp till, och det behöver inte ses som ett nederlag.

Sixten är kompetent på många områden men inte känd som någon större psykolog.

Att leda ett elitlag handlar mycket om kommunikation. Precis som lärarrollen förändrats mycket på bara fem-tio år så ser även fotbollstränarens roll annorlunda ut.

Dagens tränare måste kunna ta sina spelare, framför allt de unga, på ett helt annat sätt än tidigare generationer. Vara en kompis ibland men auktoritär när det krävs. På den punkten känns det som om Sixten misslyckats.

Spelarna får läsa på en lista efter träningen om de är uttagna till nästa match eller inte. Herregud, så gick det till när jag var pojklagsspelare i Lillån på 80-talet.

Marcus Astvald tvingades konstatera att hans namn inte fanns med inför mötet med Syrianska. Ingen personlig förklaring alls, bara grym besvikelse. Det är inte på det viset man bygger upp unga spelares självförtroenden.

Det känns inte bra att gång på gång se frustrationen i blicken på Valdet Rama och Kushtrim Lushtaku. Alla är just nu förlorare på att Rama är en blek kopia av sitt gamla jag. Oavsett tidigare historier måste klubben försöka få i gång Rama som är den spelare i hela truppen, i konkurrens med Tobias Grahn, som besitter störst spetsegenskaper.

En Rama i form kan avgöra matcher på egen hand. En grinig Rama är bara en belastning.

Jag tror inte på att ÖSK över en natt ska anställa en mental coach som svänger sig med fina fraser och ett vackert cv. Det är bortkastade pengar. Det ÖSK behöver är en Benny Lennartsson-typ vid sidan av Boström. En riktig fotbollspsykolog, dessutom med stort ÖSK-hjärta, som kan öppna upp spelare bara genom sitt sätt att vara bakom mysfarbror-masken.

Kan Lennartsson handskas med Champions League-hjälten Drogba, som under VM-slutspelet 2010, så klarar han av att få fart på talanger som Josef Ibrahim och Ahmed Yasin. Eller varför inte Rama. Vill inte se de här spelarna ösa in mål för Malmö eller någon annan klubb om något år eller två.

Då är det betydligt mer osäkert om Benny själv kan tänka sig att hjälpa till i den utsatta situationen. Han brukar inte vilja när ÖSK kallar, är lite långsint sedan han fick sparken från klubben så långt tillbaka i tiden som 1978. För övrigt senaste gången ÖSK åkte ur allsvenskan på sportslig väg.

Om Alexander Axén varit tränare hade det inte varit något snack, med Sixten Boström tror jag inte Benny är intresserad. Men jag hoppas verkligen att styrelsen gör ett ärligt försök den här gången.

För övrigt vill jag någon gång i framtiden se Alexander Axén och Axel Kjäll, som assisterande, som tränarpar i ÖSK. Gärna med Benny Lennartsson som bollplank.

Människor som i grund och botten brinner för ÖSK.

Frågan är bara när tajmingen blir den rätta.