Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖSK:s nye anfallare: "ÖSK är en storklubb"

NA träffade ÖSK:s senaste nyförvärv. Som för ett dygn sen inte visste att han skulle komma att spela i Örebro.

Annons

I torsdagseftermiddag fick han ett samtal från ÖSK:s sportchef Magnus Sköldmark, ”vi vill ha dig, sätt dig på tåget”. Och det gjorde han. Minde än ett dygn senare presenterades Michael Omoh som Örebros senaste nyförvärv.

– Jag blev chockad. Det bara hände. Fotboll kan bli så, att det går så fort. Väldigt roligt att få komma hit så klart, säger Omoh när NA träffar honom på ÖSK:s kansli under fredagseftermiddagen.

Anfallaren Omoh kommer närmast från allsvenska konkurrenten Östersund. Förra året, när norrlänningarna spelade i superettan, gjorde Omoh sex mål på 27 matcher. Den här säsongen har det dock blivit begränsat med speltid, endast sju matcher, varav fyra från start. Och några mål har det inte heller blivit.

– Det har inte känts som att tränaren trott på mig i Östersund. Jag fick inte så mycket speltid där i år och det har skapat en del frustration, säger Omoh, som tror att ett miljöombyte kommer göra honom gott.

– Jag vill komma in och spela, så är det, men förstår att det kan ta tid också. Jag har precis suttit och pratat taktik med tränaren (Alexander Axén) i över en timme, och det är en del att ta in. Men det känns som att han tror på mig. När man har det förtroendet så blir allt mer naturligt på planen. Man slipper tänka och det är bara att göra det, och man följer sina instinkter.

Vad pratade du och Axén om, mer än taktik?

– Att de inte bara har tagit hit mig som en anfallare, utan som en fotbollsspelare och som en person. Jag kan spela på flera olika positioner. Han sa att jag ska vara mig själv och fokusera på det nu i början. Att komma till rätta.

Uppvuxen i staden Warri i södra Nigeria kom Omoh till Sverige via Dalkurd 2011, efter provspel med både Assyriska och Enköping. Från Dalkurd blev det Östersund och nu alltså ÖSK.

– Min agent hjälpte mig till Sverige. Jag var i Assyriska men det gick inte. Enköping ville ha mig men de spelade i för låg division så jag åkte hem till Nigeria igen. Sen dök det upp med Dalkurd och jag åkte till Sverige. Därefter blev det Östersund och nu ÖSK. Min karriär har hela tiden varit en process och en resa, men hela tiden uppåt. Ständigt uppåt. ÖSK är en stor klubb. Det är svårt att tacka nej till en sån, säger 24-åringen.

Hemma i Nigeria har han sina föräldrar och sina sju syskon. Men trots avståndet håller han kontakten med dem i princip varje dag.

– Det var svårt i början med familjen i Nigeria. Men ibland måste man ge sig iväg på egen hand för att utvecklas. Och jag pratar med dem hela tiden, då känns det inte lika långt bort. Precis nu innan ni kom pratade jag med min mamma, säger Omoh.

Hon är stolt förstår jag?

– Ja, du skulle bara veta. Och jag vill ta hand om dem som de har tagit hand om mig. Min mamma tycker att det är jättekul. Hon älskar fotboll. Chelsea är favoritlaget. Hon kan säkert alla spelare i deras lag, säger Omoh varmt om sin mor.

Svenska lag?

– Inte så mycket, svenska ligan är inte så stor i världen, men hon börjar få lite koll. Och nu har hon koll på Örebro i alla fall.

Omoh själv har åtminstone koll på ÖSK. När lagen möttes i säsongens sjätte omgång blev han inbytt i den 65e minuten. Fyra minuter senare assisterade han till Östersunds reduceringsmål.

– Jag spelade på kanten då. Jag kan spela överallt. Där tränaren vill ha mig spelar jag, säger han på engelska.

Blir det ett problem att du inte kan svenska?

– Nej då, det är fler i laget som pratar engelska och när jag pratade med tränaren nu var det inga problem alls. Det kommer gå bra, säger Omoh och fortsätter:

– Och jag förstår svenska helt okej, men kan inte prata så bra. Fast jag är bra på att räkna, jag kan hela vägen till hundra! 1, 2, 3, 4 …

Michael Omoh Junior.

Född: 29 augusti 1991.

Från: Warri, Nigeria.

Familj: mamma Josephine, pappa Michael och sju äldre syskon, fyra bröder och tre systrar.

Position: anfallare.

Tröjnummer i ÖSK: 29.

Bästa fot: höger.

Aktuell: ÖSK:s senaste nyförvärv.

Om sina styrkor som fotbollsspelare: ”Jag är snabb och stark. Teknisk och bra en mot en”.