Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖSK:s tabelläge öppnar för intressant höst

Ny förlust mot skräcklaget från Blekinge.
Men det till synes ointressanta tabelläget har gjort ÖSK:s fortsatta säsong – riktigt intressant.

Nu är det rätt tid att testa oprövade namn i skarpt läge. Som Emil Berger mot Mjällby.

Med sensommaren sänkte sig ett behagligt lugn över ÖSK. Efter en haussad upptakt, svängig vårsäsong och svag sommarstart följde en förvirrad tid. För klubben, truppen och inte minst alla supportrar. Många ägnade mycket tid åt att älta, läka sargade självbilder och ifrågasätta tillvaron i stort.

När nyckelspelare som Michael Almebäck och Alejandro Bedoya försvann ut i Europa och anfallsstjärnan Andreas Haddad aldrig ville läka tycktes krisen total.

Fyra segrar senare var den bilden jagad på flykten. Den djupa sucken av lättnad hördes långt utanför Behrn arenas väggar. Hel plötsligt infann sig en, med allsvenska mått, mycket behaglig frid. Trots att ÖSK ännu har en del att spela för. Inget SM-guld men både en bra placering och en cuptitel. Ändå härskar en helt annan ro, både på och inte minst utanför planen. Tabelläget är ju inte längre hotfullt.

Resten av säsongen kommer av många att upplevas som ren bonus. Hösten är därmed helt rätt tid att låta en del mindre prövade namn få sin chans. Sixten Boström, med en historia av att ogärna ändra i sina startelvor, har fått ett gyllene läge att testa truppens kvalité utan yttre press. För klubben kan grunden inför nästa säsong faktiskt redan börja byggas.

Hemmaförlusten mot Mjällby stärker bara den uppfattningen. Det lilla hoppet om att nå tredjeplatsen släcktes effektivt av superlånet Pär Ericsson. Mjällbyspöket lever vidare. Fem förluster och 1–11 i målskillnad under Sixten-tiden är ryslig statistik.

ÖSK tilläts som vanligt att ha mycket boll. Det var bekvämt att spela mot ett Mjällby som inte satte någon press utan bara sjönk hemåt och låg rätt i positionerna. Men bekväma spelare vinner inga matcher. ÖSK hade lite distansskott och några nästan-lägen. Farligare blev man aldrig denna kväll. Hettan och viljan att hugga i straffområdet saknades. Då går det som så ofta. Motståndaren får kontra och punktera en redan pysande ballong.

Två saker tar jag ändå med mig:

1. Emil Berger gjorde en bra allsvensk startdebut med ett vårdat passningsspel och fina spelvändningar. Att det var en av hans få misstag som avgjorde matchen kallas bara ironi.

2. Den som undrade vad Alejandro Bedoyas frånvaro betydde för laget fick svaret direkt. Löpviljan. Men framför allt den brinnande inställningen att ge allt i alla lägen.

Annars har ÖSK:s svaga sommarform retroaktivt börjat ta ut sin rätt. Bara drygt 6 000 åskådare var en ny blek publiksiffra.

Och långa stunder var det lika tyst och avslaget runt arenan som under en träningsmatch i mars. Med vissa undantag: I brist på ÖSK-mål roade sig delar av publiken med att håna Mjällbys Tobias Grahn. Den har vi hört förut.

Allra sist: AIK:s Teteh och Mohamed Bangura har tillhört årets största allsvenska profiler. Den som vill försöka förstå det enorma steg en afrikansk spelare tar för att smälta in i svensk fotboll uppmanas läsa senaste numret av Offside. ”Fotboll på liv och död”, en text om Sierra Leones landslag, är årets i särklass bästa och mest angelägna sportreportage.