Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖSK-sponsor misstänks för skattebrott i miljonklass

Jan Folke, vd och huvudägare i börsnoterade Malmbergs Elektriska, har låtit bolaget betala byggnadsarbeten för drygt fyra miljoner kronor på privata fastigheter. Det handlar om flera fritidshus i Grebbestad på Västkusten och villor i Örebro och Kumla.

Skatteverket eftertaxerar nu både Jan Folke personligen och Malmbergs Elektriska, som genom felfaktureringarna kunnat lyfta för mycket moms och betalat för låg arbetsgivaravgift.

Dessutom gör Skatteverket en åtalsanmälan för skattebedrägeri. Det sker rutinmässigt när större skatteundanhållanden upptäcks.

Felaktigheterna har framkommit vid en skatterevision på en byggnadsfirma i Örebro, som utfört byggnadsarbeten åt Malmbergs.

Revisionen visade att byggnadsfirman under åren 2005–2007 haft en mängd uppdrag åt Malmbergs, bland annat om- och tillbyggnad av bolagets kontor och lagerlokaler i Kumla och butiker i Stockholm.

Men parallellt med detta har byggnadsfirman utfört stora uppdrag åt Jan Folke privat. Det har gällt två fritidshus i Grebbestad och två villor i Örebro respektive Kumla. Fastigheterna ägs av Jan Folke privat eller av andra familjemedlemmar.

Doldes i bolagets fakturor

Enligt Skatteverket har Jan Folke bara betalat en mindre del av de privata byggnadsarbetena i Grebbestad och ingenting av det arbete som gjorts på villorna i Örebro och Kumla. De privata jobben har dolts i uppdrag som utförts åt Malmbergs, anser Skatteverket.

Under åren 2005–2007 utförde byggnadsfirman och dess underleverantörer arbeten för totalt 4,2 miljoner kronor på familjen Folkes fastigheter, kostnader som Malmbergs Elektriska betalade.

Skatteverket har via tidrapporter och reseräkningar från byggnadsfirman beräknat hur mycket arbetstid som lagts ner på de privata fastigheterna.

Överdrivet och förhastat

Jan Folke har ansett att Skatteverkets beräkningar är överdrivna och förhastade.

Ytterst få av hans invändningar har vunnit gehör. Skatteverket anser sig ha grund för sina beräkningar och beskattar faktureringar av privata jobb med 4,2 miljoner kronor som lön. Han ska betala 40 procent straffskatt för felaktig uppgift i deklarationerna.

Sammantaget innebär det ett skattekrav på 3,4 miljoner kronor.

Skattesmäll för bolaget

Malmbergs Elektriska, som är ÖSK Fotbolls huvudsponsor, drabbas också av en skattesmäll. Genom att betala huvudägarens privata fakturor har bolaget kommit att lyfta för mycket momsåterbetalning och betalat för låga arbetsgivaravgifter.

Bolaget åläggs att betala sammanlagt 2,6 miljoner kronor inklusive 20 procent straffskatt.