Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖSK-tränaren Alexander Axén om nyförvärvet Ferhad Ayaz: "Viktigt vi är mjuka och härliga mot honom"

Han kommer från ett år i en turkisk frysbox i en stad på gränsen till Syrien. Här är ÖSK:s plan för att hjälpa Ferhad Ayaz tillbaka till toppformen igen.

Efter succén med Degerfors i superettan 2014, med tio mål och fyra målgivande passningar på 27 matcher, tog Ferhad Ayaz, 21, chansen i Turkiet.

Men proffsdrömmen blev inte alls vad han hoppats, och efter bara tolv matcher för Gaziantepspor i turkiska ligan, varav tre från start, kom han överens med klubben om att bryta avtalet i förtid.

Nu har Ayaz inte spelat fotboll sedan den 20 januari, en cupmatch borta mot Adanaspor, och inte heller utanför planen har året i Turkiet varit lätt. Staden Gaziantep, där Ayaz bodde, är inte bara platsen för ett av världens största flytkingläger utan har också drabbats av terrordåd under våren.

ÖSK-tränaren Alexander Axén har planen klar för hur klubben ska hjälpa Ayaz tillbaka till storformen han visade i Degerfors.

– Det kommer vara viktigt att vi är mjuka och härliga mot honom, så att han får tillbaka glädjen och känner att han kan slappna av och köra, för då är han en otroligt bra spelare. Men han har varit med om ett äventyr som förmodligen stukat honom lite, säger Axén efter att Ayaz på måndagsförmiddagen gjort sitt första träningspass med nya klubben, en gymsession med löpbandslöpning på ÖKK.

Ayaz,  som blir spelklar till hemmamatchen mot Häcken den 17 juli, är yttermittfältare, spelar helst till höger, och kommer konkurrera med spelare som Martin Broberg, Maic Sema och Daniel Gustavsson om en plats i startelvan.

– Speltid är inget som jag erbjuder utan något man som spelare måste ta. Men ju mer konkurrens vi har, desto bättre kommer det att bli. Bättre träningar ger bättre spelare och bätre chans för oss att göra ett bra resultat. Det är väldigt bra att vi får upp kvaliteten på de sakerna, för det var lite si och så i våras när Broberg och ”Crespo” (Alhassan Kamara) var skadade. Då hade vi det väldigt tunt. Det här ger oss en möjlighet, och vi får hoppas att alla tar det på rätt sätt, säger Axén.

Ayaz är främst känd som en snabb och teknisk spelare som gärna bryter in i planen och tar avslut. Det var så han var i varje fall så han spelade när han slog igenom i Degerfors 2013 och året därpå växte ut till en av superettans bästa spelare.

– Ferhad är en jättespännande spelare, ung och med framtiden för sig. Han har bra spetsegenskaper. Vi har följt honom i Turkiet, så klart, och där har han fått spela rätt mycket på topp vilket inte riktigt är hans bästa position. Men visst, han kan göra det också, han springer mycket. Men det mest troliga är att vi kommer att använda honom på en kant, säger Axén.

Tio mål i superettan 2014, hur översätter man det till allsvenskan 2016?

– Det är svårt att säga, men om man har farten som Ferhad så har man en bra möjlighet. Det är jättestor skillnad på allsvenskan och superettan, jag har själv haft spelare som gjort 25 mål i superettan och knappt fått ett skott på mål i allsvenskan. Men det är värre för vissa typer av spelare än för andra, och Ferhad har egenskaper som jag tycker är spännande och tror att vi kan få nytt av, så vi får hoppas att övergången inte är något stort problem i det här fallet.

Målvakten Jacob Rinne har redan lämnat ÖSK, och fler spelare ryktas vara på väg att försvinna under sommaren – främst innermittfältaren Robert Åhman Persson och anfallaren Alhassan "Crespo" Kamara – och enligt Axén har klubben krokar ute efter fler nyförvärv.

– Fönstret är öppet, och vi har bra spelare som folk har intresse i. Vi ligger där beredda i alla fall, om någonting händer, och har rätt så bra koll på vad vi vill ha i sådana fall.