Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖSK-tränaren om snackisen: "Bryr jag mig inte om"

ÖSK-tränaren Alexander Axén kommenterar snackisen om Kalle Holmberg inför allsvenska premiären.

I kväll är det äntligen dags: Allsvensk fotbollspremiär. ÖSK mot Djurgården inför över 10 000 åskådare på Behrn arena.

Alexander Axén har upplevt en annorlunda försäsong. Hans ÖSK har blivit något av dokusåpakändisar via serien ”Säsongsstart allsvenskan” och dessutom har laget imponerat stort i träningsmatcherna vilket ökat folks förväntningar.

Men det senare är inget som Axén lägger någon större vikt vid.

- Våra förväntningar är dom viktigaste, inte vad andra tycker utifrån. Det är helt ointressant. Sen är det roligare att folk tror att det ska gå bra än att det ska gå dåligt, säger han efter sista träningspasset på Behrn arena inför premiären.

Konkurrensen i anfallet har blivit en snackis på sistone. Kalle Holmberg är superhet, avgjorde genrepet mot Hammarby, och har satt press på etablerade Astrit Ajdarevic och Alhassan ”Crespo” Kamara.

Allt fler kräver att Kalle ska få chansen från start men det lutar åt att anfallaren inleder premiären på bänken.

Axén kommenterar Kalle-snackisen:

- Det är ingen diskussion som jag bryr mig om. Det har varit tjat om målvakterna ända sedan vi kom tillbaka till allsvenskan. Nu är det plötsligt ett annat fokus, och efter det kommer ett nytt fokus. Vad andra spekulerar i bryr inte jag mig om. Jag har nog svårt ändå än att bry mig om vad andra tycker och tänker.

Han konstaterar:

- Det är en svår grupp på det sättet att alla vill spela och det finns så oerhört många kvaliteter. Viktigast är att hitta balansen mellan att vara så tänd att man blir spänd till att man bara älskar att gå ut och köra. Det är mitt jobb att se till att vi hamnar på rätt nivå.

Axén tycker att ÖSK går in i allsvenskan med en bra känsla.

- Första halvleken mot Hammarby är bland det bästa vi gjort under min tid som tränare. Men det går ut på att göra mål och gör man inte det så är det inte bra. Vi spelade lite sämre anfallsspel i andra halvlek men gjorde ändå lika många mål som i första och det är något vi pratat om. Hur viktigt det är att verkligen ta till vara på chanserna man får.

- Men sättet vi spelade på var precis så som vi vill, tillägger han.

Förra säsongen klarade ett bitvis tillbakatryckt ÖSK 1-1 i premiären borta mot blivande svenska mästarna IFK Norrköping. Sen radades förlusterna upp under den tunga våren.

Är det en annan känsla nu än inför fjolårets säsong?

- Det tror jag inte, men däremot är vi bättre nu. Det är inget att sticka under stolen med. Vi hade bra träningar då, och gjorde bra saker, men vi var faktiskt inte i närheten av den kvalitet som vi har i dag på träningarna.

Hur ska ni göra för att besegra Djurgården?.

- Det är de fem delarna som vi alltid pratar om. Etablera försvaret, etablera anfallet, omställningar, kontringar och fasta situationer. Vi måste vara bra på dom bitarna för att vinna en fotbollsmatch. Ibland kanske vi klarar av en eller två av dom sakerna men mot Djurgåden måste vi vara bra på alla fem.

Hur pass bra koll har du på Djurgåden?

- De är inte riktigt som de varit förut. De har andra typer av spelare som gör lite egna saker, individuella grejer. Det har varit lite svårare att scouta dem tycker jag.

Vad framför allt måste ni se upp med?

- De har många bra spelare framåt.

I samband med söndagens träning var Behrn arenas konstgräs ojämnt på vissa ställen. Samtidigt som ÖSK tränade lagades planen och en slags ångvält jämnade till mattan.

Forward, som skulle ha spelat efteråt, blev tvungna att flytta sin träningsmatch mot Smedby från Behrn arena till Pettersberg.

Axén är inte orolig för att det ska påverka premiären.

- Planen är bra. Det kommer dom att fixa. Den är inte sämre än gräsmattorna, säger han.

ÖSK:s vd Simon Åström säger att det inte är någon fara:

- Mattan är lite bullig på några ställen, det var precis samma sak inför förra säsongen, säger han.

Hur går man till väga för att få planen i bra skick?

- De klipper upp och jämnar till underlaget. Man skär upp en ruta och under ligger en matta, och under den finns grus. Det är gruset som blivit ojämnt belastat. Jag tror att det blev så när snön kom och det var stenhårda skaror på planen. När man skulle ta bort snön tror jag att det blev lite för mycket press från traktorer, förklarar Åström.