Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÖSK ute på djupt vatten

Är det i något yrke som det är lätt att ta till värdeladdade ord är det i sportjournalistbranschen.
Allt är oftast svart eller vitt. Och då menar jag mer än ÖSK. Någon hyllas med superlativ. En annan sågas med ord hårdare än förluster.
Därför tänkte jag ett varv extra innan jag skrev den här krönikan.

Bara för att min packning för åtta dagar redan hänger för torkning som en färggrann tapet i badrummet och bläcket i mitt block snart tagit simborgarmärket på skrivbordet behöver inte läget vara lika tungt för ÖSK.

Men när nyheterna på hotellrummets tv fortsätter toppa sändningarna med de omfattande översvämningarna i Andalusien kan jag inte hålla emot knapparna längre.

För visst är det så illa som det känns: ÖSK:s träningsläger håller på att regna bort. Finslipningen av fasta situationer, matcherna på naturgräs och de viktiga taktiska bitarna för att ta spelet framåt och kunna slåss i den allsvenska toppen glider Sixten Boström ur händerna. Att säga något annat är att ljuga. Åtta dagar av de allsvenska förberedelserna kan bli till en enda lång kallsup.

Men det finns en sak som är ännu mer oroväckande. Det är att tålamodet börjar tryta bland vissa spelare.

Leenden har bytts mot suckar. Vinnarskallar mot vattenskallar.

Magnus Kihlberg har varit med för länge för att slänga ur sig meningar utan att tänka först. Tio minuter efter pajasmatchen mot Münsingen sa han uppriktigt till mig att han tyckte klubben borde överväga att resa hem om regnet fortsätter och gör planerna ospelbara. Det är ett tungt konstaterande av någon som upplevt det mesta i karriären. En som alla lyssnar på i gruppen.

Jag förstår om även Lennart Sjögren är frustrerad just nu. Det var han i rollen som sportchef som kollade upp just Nerja som alternativ till Aiya Napa och Cypern där ÖSK traditionsenligt haft sina försäsongsläger tidigare. Men samtidigt kan inte han lastas för att det regnar mer här än snöar hemma hos dig just nu.

Träningsplanen med naturgräs har en okej dränering och ligger bara ett par minuters gång från spelarhotellet, som visserligen är några resor sämre än det på Cypern. Men jag förstår resonemanget med närheten och möjligheterna till bättre internationellt motstånd.

Sådant är viktigare är bra internet och domare som inte behöver vara hämtade ur Kalle Anka. Ett sent nej från ukrainska topplaget Metalurh Dontesk gav i stället ett schweiziskt tredjedivisions-motstånd ovärdigt ÖSK. Som dessutom dök upp oanmält för sent i blandade träningsoveraller och med en tränare som skällde ut sitt lag ala ”Liston” Söderberg när de inte ledde i halvtid. Surrealistiskt.

För att det här lägret ska kännas som lyckat krävs förstås att den andra och sista matchen på söndag mot ryska stjärnlaget Zenit blir av. Det är hela försäsongens guldkorn.

Att regnet tar semester och att ÖSK får ta med sig något bra från den sista delen av lägret.

Vad som händer om matchen inte blir av eller om skyfallet fortsätter orkar jag inte ens tänka på just nu. Jag har redan vatten över huvudet.

Men bara utomhus.

För egen del har jag snart kört 24 timmar utan vatten på hotellrummet. Tvingades starta dagen med en raggardusch av köpt dricksvatten. Kollega Nikolic hade bara Cola på sitt rum …