Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oskottade trottoarer kan innebära vitesföreläggande

Har inte fastighetsägaren tecknat avtal med kommunen om snöröjning av trottoarerna ska han ombesörja det själv. Men där finns klara brister i dag, och det kommer kommunen att se över nu i dagarna.

Ingen har undgått att se hur mycket snö det fallit de senaste dagarna. Det finns därför viss förståelse över att allt inte går att röja bort på kort tid. Det största prob-lemet upplever gångtrafikanterna som tvingas pulsa i snön på en del av stadens trottoarer.

Många äldre har inte en chans att ta sig fram med rullatorerna, vilket gör att de går ute i körbanorna. I det fallet har de privata fastighetsägarna som inte tecknat avtal med kommunen ett stort ansvar, och en skyldighet, att hålla rent och sandat. I detta finns stora brister hos en del fastighetsägare som helt struntat i att röja snö under vintern.

Föreläggande

Byggnadsinspektör Ove Sahl bläddrar i plan- och bygglagen och kommer fram till att trottoarerna skall hållas i vårdat skick. Om nu inte fastighetsägaren fullföljer sina skyldigheter kan kommunen tillskriva dem ett föreläggande om skyndsam åtgärd. Nonchaleras detta kan ärendet gå till byggnadsnämnden som i sin tur kan utdöma ett vitesföreläggande.

Det innebär en byråkratisk process som dessvärre troligen inte hinner slutföras förrän snön tinat bort. I dagarna kommer tekniska förvaltningens personal att titta över och anmäla vilka fastighetsägare som visar tydliga försummelser i att följa de lagreglerade skyldigheterna.