Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ostadigt väder på fruntimmersveckan

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Så har vi även i år trätt in i fruntimmersveckan, den vecka som enligt tradition ska vara riktigt ostadig vädermässigt.

I Bondepraktikan beskrivs perioden som ”veckan då det vanligen regnar” och att man var extra observant på vädret just under denna tid berodde helt enkelt på att skördetiden närmade sig. Fruntimmersveckan sträcker sig från den 19:e juli till och med den 24:e, men för att det ska bli en hel vecka så får även Fredrik, som har namnsdag den 18:e juli, räknas med bland fruntimren.

Uttrycket myntades under tidigt 1800-tal, men redan innan dess fanns det talesätt om perioden, t.ex. att om det regnade på Margaretadagen så skulle det gå mask i nötterna. Att det ofta regnar under denna vecka är inte så märkligt då den infaller under årets mest nederbördsrika tid, från mitten av juli till och med någon vecka in i augusti.

Men ser man till statistiken så kan det konstateras att de två efterföljande veckorna faktiskt brukar vara ännu regnigare. I år har vi haft en regnig inledning på veckan över hela landet med regnmängder på upp emot 40 mm mellan söndag kväll och måndag kväll i Avesta i södra Dalarna, och även slutet på veckan ser ut att kunna bli nederbördsrik på de flesta håll då ett lågtryck med tillhörande fronter ska passera och beröra stora delar av landet.