Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Osten som lyfter maten

Allt smakar bättre med ost. Med ost i maten blir det alldagliga fest.
Låt osten slå an tonen för dagens middag.

Annons

Ost måste väl ändå vara en av människans mer lyckade uppfinningar? Tänk att bara kunna räkna ut att mjölk kan bete sig på det viset och få så oerhört många olika smaker, utseenden och konsistenser.

Inte konstigt att folk är så protektionistiska och stolta över just sin egen ost vart man än kommer i världen. Nyligen besökte jag till exempel Kreta, där de inhemska ostarna är snudd på heliga. Feta förekommer endast för turisternas skull.

Vid ett annat tillfälle besökte jag Parma, där det finns ett museum med en hel avdelning med bevis på försök till plagiat och fuskversioner av den äkta parmesanosten. En skam för ostfantaster.

I skuggan

Själv älskar jag nästan alla sorters ost, men några personliga favoriter är ju lätt att skaffa sig. Det skulle antagligen vara svårt att leva utan just parmesan, men jag vill ändå slå ett slag för de svenska hårdostarna. Vi tar dem så för givna att vi knappt tänker på hur goda de verkligen är.

Västerbotten, Grevé, Herrgård, Svecia och Prästost är trogna slitvargar som tuffar på i det tysta i skuggan av internationella storstjärnor som Brie, Gorgonzola, Stilton och Edamer. Köp en bit vällagrad svensk och känn efter hur mycket den egentligen smakar.

Och väljer man sedan att lägga osten i maten vinner man många sköna bonuseffekter på en gång. Den där obetalbara krämigheten som bara inte går att åstadkomma på annan väg. Och så den djupa smaken som får alla andra smaker att skärpa till sig och ropa ännu lite högre. Plus att maten ofta ser så mycket godare ut, vilket inte är att förakta. Man blir liksom genast sugen på att hugga in. Vad som än må dölja sig under osten.

Smakrika

I dag bjussar vi på några rätter som får ett extra lyft av just ost. Välj gärna en ost med lite bett i så blir effekten ännu maffigare. Orkar du inte laga just de här rätterna finns det numera några rätt hyfsade färdiga ostsåser att köpa i kyldisken. En smart genväg om man har bråttom.

Ost är rätt. Ost är gott. Mera ost åt folket!

Annons