Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Österplanerna tar form

Bostäder och affärer. Det är planerna för den gamla bussterminalen på Öster.

Två år har gått sedan Örebros bussdepå flyttade från Öster till nybyggd terminal på Norr.

Den gamla fastigheten på 26 500 kvadratmeter har köpts av företaget BJC Fastighetsutveckling, med byggnader och allt.

– Jo, vi är intresserade att bebygga busstomten. När kommunens planering är klar för området kommer vi att gå in med en förfrågan om det, säger Patrik Hjalmarsson, som är delägare och styrelseledamot i BJC som också är byggherre för Eyrafältets första etapp, öster om nya ishallen.

BJC har stora planer för det gamla bussgaraget.

– Vi vill bygga bostäder, kontor och eventuellt butikslokaler vid bussgaraget, säger Patrik Hjalmarsson.

På kommunen ska man undersöka om detta kan bli verklighet. Men man vill ta ett större grepp på denna del av Öster.

– Vi utreder förutsättningarna för kvarteren Gasugnen och Gasklockan hur de kan utvecklas på kort och lång sikt, berättar detaljplanechefen Ulf Nykvist.

Gasklockan heter kvarteret med gamla bussgaraget, och Gasklockan är kvarteret som ligger sydost, där Vedugnspizzerian finns. I kommunens översiktsplanen står att dessa områden ska omvandlas till mer stadsmässig bebyggelse med handel och eventuellt bostäder.

–  I söder är en utveckling på gång med blandad bebyggelse, kontor, olika verksamheter med handel, bland annat Willys som är etablerade där, säger Ulf Nykvist.

Den norra delen, där gamla bussgaraget finns, har enligt kommunen andra förutsättningar.

– Bland annat ligger Eons reservkraftanläggning där. Där finns ett skyddsavstånd vi måste ta hänsyn till, vid en eventuell exploatering. Vi vet också att marken runt är kraftigt förorenad. Men allt detta utreder vi nu, säger Ulf Nykvist.

Det är alltså ett stort område som kommunen undersöker.

– Där finns också ett industrispår och bensinstation, det här är ett gammalt industriområde och vi vet att det finns föroreningar i marken, säger Anita Iversen, planeringsingenjör.

Handelsutredningar och utredningar om trafikflöden ska också göras. Anita Iversen tror dock att politikerna kan få ett arbetsmaterial till årsskiftet.

– Sedan vet vi ju förstås inte hur lång tid politikerna behöver för att ta ett beslut, säger hon.