Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Östersjömoln

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Nu har vi öppet vatten på södra och mellersta Östersjön. Det är dock bara upp till 1 grad i vattnets yttemperatur och det dröjer länge innan det blir badvänligt.

Med öppet vatten innebär det att fukt från havet nu kan transporteras med vinden in över land. Vinden blåser relativt obehindrat över havet men när den går in mot kusten bromsas den upp, dels på grund av direkta höjdskillnaden mellan land och hav men också på grund av den skrovligare ytan på land. Vinden, eller luften som blåser kan inte tappa fart utan någon konsekvens. Då den bromsas upp tvingas den till hävning. Stiger luften tillräckligt högt upp bildas moln, och det beror att luften kyls av i höjden.

Det är just avkylningen som bildar moln, då avkylningen kondenserar vattenångan i luften. Pålandsvind på våren, när havet är kallt och marken över land är förhållandevis varm, är också en orsak till hävning då den kallare luften vill stiga över den varmare luften.

Något som kan bilda moln direkt utan hävning är frånlandsvind på våren. Uppvärmd luft från land blåser då ut över kallt hav och kyls av redan i lägre nivåer. Då bildas dimma.