Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Östlunds text osar ogenerat kvinnoförakt"

Anders Östlund, Sverigedemokraternas oppositionsråd i Örebro läns landsting, skriver på dagens debattsida något som han inbillar sig är den kloke mannens guidebok till den alltför frigjorda unga kvinnan. Kvinnor under 25 för att vara exakt. Till mig, helt enkelt.

Att läsa Östlunds text lämnar en besk eftersmak. Varje rad, varje ord, osar ogenerat kvinnoförakt. Och jag vill varna dig som är känslig för sexistisk smörja – du ska nog sluta läsa nu.

Sverigedemokraten Östlund uppmanar i sin debattartikel ”kvinnor under 25 år, som är för blyga för att fråga efter kondom, men för kåta för att låta bli” att ”skippa aborterna” eftersom ”unga har all tid i världen” att ta hand om ”de barn ni förmodas vilja ha.”

Eftersom arbetslösheten bland unga är hög, är det lika bra att bli mamma nu när du fortfarande är ”fräsch”, tipsar han.

Han vill inte heller att p-piller ska användas, eftersom det bara är till för kvinnor som tillhör kategorin ”alltid redo” och inte kan kontrollera sina begär. Du vet, DEN sortens kvinnor.

Och som om inte det var nog: Östlunds omyndigförklarar vidare genom att likställa unga med politikens ”barnbarn” som får ha kul eftersom mor- och farföräldrarna Landstinget hejar på: ”Hej å hå! Knulla på.” Ja, detta är alltså oppositionsrådets ordval.

Kvinnors kroppar har betraktats som egendom i alla tider. Anders Östlunds resonemang är inget undantag, utan målar upp en bild av kvinnors sexualitet som någonting skrämmande som behöver kontrolleras, tyglas och godkännas.

Den kvinnosyn som Östlund ger uttryck för befinner sig i en kontext. Sverigedemokraterna är ett parti som tycker att jämställdhet är trams.

I stället för att agera i arbetet för kvinnors och mäns lika rättigheter vill man inskränka aborträtten, avskaffa jämställdhetspolitiken och återinföra sambeskattning, vilket skulle vara ett stort kliv tillbaka till den tid då vi inte beskattades som individer, utan kvinnan i praktiken ofta reducerades till mannens bihang och hans (ofta högre) inkomst.

Men steget från att vilja föra tillbaka jämställdhetskampen flera årtionden och att häva ur sig sexistisk smörja är långt. Därför ska det bli intressant att höra Jimmie Åkessons (SD) reaktioner på texten, då han i Almedalen meddelade att han är ute efter att nå fler kvinnliga väljare, en målsättning som onekligen framstår avlägsen en dag som denna. Få kvinnor är intresserade av att ge sin röst till kvinnofientliga politiker.

Ibland talar vi om att jämställdheten i Sverige har kommit så långt att den feministiska kampen är överflödig. Passé rent av. Anders Östlunds text är ett mycket skrämmande bevis på motsatsen.