Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ovanliga moln har fått namn 

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Molntypen undulatus asperatus är inte ny, men ovanlig och det är först nu molnet fått ett namn och klassificering. Molnen är vackra och har ett mycket dramatiskt utseende, då de är mörka och liknar moln som bildas vid kraftiga åskväder.

Nej, det handlar inte om fåglar, utan om fantastiskt vackra moln. År 2009 föreslogs att molnet undulatus asperatus ska införas i den internationella molnatlasen, som den första nya molntypen på över 50 år. Molntypen är naturligtvis inte ny, men ovanlig och det är först nu molnet fått ett namn och klassificering. Molnen är vackra och har ett mycket dramatiskt utseende, då de är mörka och liknar moln som bildas vid kraftiga åskväder. Trots detta så är de inte tecken på kommande oväder, utan de är tvärtom vanligast på morgonen och förmiddagen efter ett kraftigt oväder. Störst chans att se asperatusmoln har man över den amerikanska prärien där kraftiga åskväder är vanliga, men molntypen förekommer även i Europa.

Betyder turbulent vågrörelseAlla moln har latinska namn och undulatus asperatus betyder ungefär turbulent vågrörelse, en vågrörelse som kan ses i molnen. Från marken ser molnet ut som ett stormande hav och den mörka färgen tyder på att molnet innehåller en stor mängd kondenserad vattenånga. Den ojämna och vågformade undersidan tros bero på den turbulenta rörelse som uppstår när kall och varm luft möts i ett gränsskikt i atmosfären. Vill man spana efter asperatusmoln är förhållandena i Sverige inte ideala, men det skadar ju aldrig att hålla ögonen öppna i samband med åskväder under sommaren.