Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oväntad upplevelse med smak av Italien

I över två års tid har lunchpatrullen testat krogar i Örebro – Restaurang Stubbengatan bjuder på den största överraskningen hittills.

Annons

Med risk för att låta fördomsfull, men lunchrestauranger som ligger insprängda i industriområden brukar vara mera inställda på att mätta sina gäster än att bjuda på kulinariska upplevelser. Så när vi kommer fram till industriområdet strax intill Rosta har vi en ganska klar bild av vad som väntar oss. Därför blir vi mycket förvånade när vi kommer in i lunchrestaurangen. Den är ljus och luftig med ett stort fönster mot en park där våren prunkar skirt och sedan Svartån. Just den här dagen letar sig också solen in i lokalen och lyser upp en fondtapet i skirt grönt.

För 89 kronor får vi en bricklunch med kaffe och kaka. Servicen i kassan är inte så mycket att orda om, den är korrekt men vänlig. Däremot upptäcker vi snart att det hela tiden snurrar folk i restaurangen som torkar av borden och håller snyggt på buffén, det hinner inte vara söligt många sekunder innan någon är där och fräschar upp det.

Salladsbuffén är det bästa vi har smakat på länge. Där finns diverse olika sallader, pigga röror och såser med nya smaker. Allt är noga utmärkt om de innehåller gluten, ägg eller laktos, mycket hänsynsfullt gentemot allergiska gäster.

Men det bästa med den här restaurangen är att varmrätterna är ännu bättre än salladsbordet. Vi är där en fredag och deras version av tacomys är en köttfärsbiff med tacokryddning och så alla tillbehören vid sidan av. Biffen är fint stekt och har bra konsistens och ännu bättre smak, dessutom känns det som ett nytt och överraskande sätt att servera den klassiska fredagsrätten på.

Den som hellre vill ha helt kött kan äta kalkon med stekt potatis och även här är smaken fin. Det är lätt att fågel blir överstekt och torrt, men här är det saftigt och gott, och den stekta potatisen smakar så smörigt gott som bara riktigt fint stekt potatis gör.

Allra bäst är risotton med svamp. Den ser lite trist gråbrun ut men när vi har börjat äta av den kan vi inte sluta. Det är helt enkelt omöjligt att förstå att vi serveras den här maträtten på en lunchkrog på ett industriområde i Örebro – den smakar snarare som en försommardag i Italien: Fin svampsmak, distinkt känsla av ost och vin och precis som krämig i konsistensen som vi aldrig får till hemma i våra egna kök.

Efter maten får vi kaffe med hembakt citronkaka. Även den har mycket bra konsistens och med en smak som håller oss kvar i Medelhavsområdet. Själva tänker vi åka tillbaka så fort vi hinner – eller som en av lunchpatrullens medlemmar uttryckte det efteråt: Upp och hoppa allihop – det här stället får ni inte missa.

Poäng/betyg

Restaurang Stubbengatan

Totalt: 16 poäng

Service: 4

Mottagandet i kassan är trevligt men inget extra, däremot finns det folk som hela tiden torkar av och gör rent på såväl bord som i buffén. Fräscht och aptitligt!

Meny: 4

Husmanskost så gott som varje dag. dessutom något lite extra, som tacokryddade biffar med alla tillbehör istället för den vanliga köttfärsröran. Överraskande varierat och bra.

Smak: 4

Vi gillar det mesta på Restaurang Stubbengatan, men framför allt gillar vi smaken på maten. Det är helt enkelt väldigt gott, alltihop, och smakerna tar med oss på resor långt utanför Örebro.

Extra: 4

Trevlig miljö, med stora fönster ut mot vårgrönskan och Svartån. Den väl tilltagna takhöjden skapar en härlig känsla av rymd och luft. Och citronkakan till efterrätt är supersmarrig.

Annons