Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Över 70 och hyra bil? - inte säkert att du får

Sommaren är hyrbilarnas tid. Men det är inte bara försäkringarna som kräver en extra tanke inför resan. Det gäller även att ha rätt ålder.

För den som passerat 70 år är det inte självklart att få hyra hos vissa firmor i till exempel Storbritannien.

- Där förekommer det helt klart. Och i länder som har historiska och ekonomiska/politiska band med Storbritannien som Australien, Sydafrika och Nya Zeeland, säger Karl von Schoultz, Motormännens bilresespecialist.

Även i en del amerikanska delstater kan det bli nej för 70-åringar. Däremot ska gränsen inte finnas i exempelvis Frankrike, Spanien och Italien.

Åldersgränser förekommer också neråt.

- Det är väldigt svårt att hyra bil om du är under 21, säger Jon Stenbeck, informationschef på Motormännen.

Dessutom är krav på att ha haft körkort i minst ett år vanligt. Hyr- och försäkringskostnader är ofta högre för den som är under 25 år.

Lokala uthyrare, som inte tillhör stora kedjor, kan dock vara generösare med åldersgränserna.

- Jag kan mycket väl tänka mig att det finns såna som hyr ut om man bara har ett giltigt körkort, säger Karl von Schoultz.

Han rekommenderar att både boka och betala bilen hemifrån för att få lägsta pris, liksom att köpa till en självriskeliminering på försäkringe

Att tänka på för den som hyr bil