Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Överförmyndarenfår ytterligare kritik

Kommunens överförmyndare får återigen kritik från Länsstyrelsen. Även i fjol påpekade myndigheten att gamla årsräkningar inte åtgärdats.

I november förra året tog Siv Sander över kommunens överförmyndarskap efter Sture Beckman som frånsagt sig uppdraget.

I december 2009 genomförde Länsstyrelsen i egenskap av tillsynsmyndighet en inspektion. En liknande inspektion gjordes 2008. Då konstaterades att ett flertal årsräkningar från 2007 inte granskats som regelverket kräver. För detta gav länsstyrelsen överförmyndaren kritik.

Fortfarande i slutet av förra året kvarstod problemet delvis. Årsräkningar från både 2008 och 2009 hade inte åtgärdats.

– För detta kan kritik inte undvikas, skriver Björn Pettersson i länsstyrelsens protokoll.

Siv Sander är medveten om situationen och jobbar intensivt för att komma till rätta med problemet. Under några månader i fjol hade hon hjälp av en assistent för att komma ifatt. Nu hoppas hon att den hjälpen ska fortsätta, åtminstone på halvtid.

– Jag tror att assistenten är ett måste även i framtiden om det ska fungera.

Risken är annars att överförmyndarens arbete ständigt hamnar på efterkälken och att länsstyrelsen även vid framtida inspektioner får anledning att kritisera.

– Vi måste även klara att ta emot nya ärenden, påpekar Sander.

Hällefors kommun har i dag cirka 70 godemän. Uppgiften är bland annat att hjälpa till med personers privatekonomi när så behövs. Det kan vara när personer är sjuka eller av annan anledning inte klarar uppgiften själva. För närvarande får omkring 130 personer hjälp. Överförmyndarens ska sedan granska godemännens årssammanställningar som upprättas för varje huvudman.