Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Överge inte landsbygdsborna i Örebro kommun

Styret för Örebro slopar i sin budget taxesubventionen för länsbussresor i kommunen. Det blir alltså dyrare att åka till exempel till Odensbacken. Vänsterpartiet ser att vi har ett akut behov av att ställa om våra transporter för att rädda klimatet, höjda busspriser är helt fel i detta läge. Vi måste få fler att åka kollektivt och lämna bilen hemma, detta står i kommunens plan för hållbart resande. Bussåkandet i Örebro har tyvärr minskat något de senaste åren.

Vänsterpartiet anser att boende på landsbygden ska ha möjlighet att kombinera buss- och cykelåkande.

Vänsterpartiet vill underlätta för landsbygdsbor att kunna åka kollektivt istället för i egna bilar. De styrande vill spara genom att dra in 5 miljoner kronor till subventionerade biljetter, men fortsätter samtidigt stödja flygplatsen och dess utsläpp med över 16 miljoner kronor per år. Vänsterpartiet anser att boende på landsbygden ska ha möjlighet att kombinera buss- och cykelåkande. Därför vill vi att regionen återigen monterar cykelställ på bussarna. Vi vill också att det anläggs pendlingsparkeringar längs kollektivtrafikstråken.

Vi kan lösa transportfrågan tillsammans, för både klimat och landsbygd.

Gedigna vetenskapliga underlag säger att bilresor måste minska om vi ska nå målet om ett fossilfritt samhälle. Fortfarande finns det krafter i Sverige som vägrar inse allvaret i klimatkrisen och propagerar för sänkt bensinpris. För att få vardagen att gå ihop för landsbygdsbefolkningen vill vi både satsa på kollektivtrafiken, och göra det lätt och billigt att konvertera sin bil från fossilt till förnybart bränsle. Vi kan lösa transportfrågan tillsammans, för både klimat och landsbygd.

Linn Josefsson

Vänsterpartiet, ledamot i kommunfullmäktige

Annette Dolk

Vänsterpartiet, ledamot i partistyrelsen Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel