Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Överklagan gör inte sophämtning i Bergslagen dyrare

Annons

Samhällsbyggnad Bergslagen (BTK) är orsaken till den ökade sophämtningsavgiften. Man har inte skött upphandlingen professionellt. Man har inte kunnat beräkna tiden för upphandlingen. Detta kan man konstatera när man studerar ärendehandläggningen. När ärendet togs upp i Direktionen för beslut om att starta upphandlingen, var det bråttom. Beslutet togs med omedelbar protokollsjustering och samma dag skickades anbudsförfrågan ut. Så gör man när man är i tidsnöd.

Är man i tidsnöd ökar risken att göra fel och därmed ökar risken för överklagan. Man gjorde fel! Beslutet överklagades.

Sophämtningsavtalets totalbelopp rör sig om cirka 80 miljoner kronor över en sjuårsperiod. Med en så stor upphandling måste man noga beräkna upphandlingstiden utifrån alla parametrar, däribland tid för överklagan. Hade man påbörjat upphandlingen ett halvår tidigare, hade allt varit klart för start 1 april 2018 utan merkostnader.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att BTK är orsaken till förseningen. Det är vi abonnenter som får betala försummelsen med 500 000 kronor. För bara några år sedan fick vi medborgare betala 700 000 kronor extra på grund av BKT:s agerande. Historien upprepar sig gång på gång.

Vi i Nora har klart för oss att det bästa är att lämna BKT och återföra de tekniska funktionerna till kommunen.

Jan Rylander

Bertil Roden

Norapartiet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel