Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Överklagar mot uran

Kumla kommun fortsätter överklaga Svenska Skifferoljeaktiebolagets undersökningstillstånd vid Kvarntorp.
– Vi accepterar inte alls de här beslutet, vi ser det som att Kvarntorpshögen är vår egen att bestämma över, säger Lennart Eriksson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Till Kammarrätten överklagar man nu två beslut fattade av Förvaltningsrätten i Falun, som gett Svenska Skifferoljeaktiebolaget undersökningstillstånd i Kvarntorp.

Dels handlar det om en förlängning av ett tillstånd vid Kvarntorp 5, som är beläget vid golfbanan söder om Kvarntorpshögen, och som bolaget inte hunnit utnyttja. Dels ett nytt område Kvarntorp 7, som ligger vid serpentindammarna strax intill uppfarten till högen.

Kommunen är rädd för att det arbete de lagt ned på att förbättra miljön kring Kvarntorp blir förgäves, om företag får börja provborra efter uran och andra mineraler.

Så trots att tidigare överklaganden, för områdena vid Lindhult, Östanfalla och Bresätter, avslagits av högsta instansen regeringsrätten, ser Kumla kommun det som viktigt att överklaga hela vägen även för de båda kvarvarande områdena.

– Absolut. Vi vill vara jättetydliga med att vi inte accepterar mineralföretagens planer, säger Lennart Eriksson.