Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Överste berättade om snapsvisor och krig

Bibliotekets initiativ till en litterär frukost föll väl ut. Med kraftfull stämma och stor inlevelse berättade den lokale författaren och översten Einar Lyth om sina böcker och minnen från det militära.

Längre tillbaka har biblioteket arrangerat litterära frukostar med författarbesök. Nu är tanken att återuppta traditionen. Och askersundarna verkar vara med på tåget.

– Det förvånade oss att det blev slutsålt och till och med överbokat. Det är många askersundare som skippat sovmorgon för att få sig en dos kulturhistoria, sa bibliotekarie Annika Restadh.

Medan frukostbesökarna mumsade på sillmackor berättade 73-årige Einar Lyth om hur han som ung man fann sig väl i det militära och kom att tillbringa hela sitt yrkesliv där. När han blivit pensionär såg han tillbaka på dessa år och ville skildra vardagslivet samt de olika inställningar till försvaret som han kunnat identifiera hos värnpliktiga och i samhället.

Med glimten i ögat bjöds det också på en hel del anekdoter och roliga historier om hur det kunde gå till på logementet och ute i fält.

– De som kunde berätta historier under de långa väntetiderna blev populära. Jag lärde mig detta, och det har jag kunnat utnyttja när jag skrivit mina böcker, berättade Einar Lyth.

Han ville delge allmänheten dessa historier och tog chansen när förlaget Svenskt militärhistoriskt bibliotek bad honom sammanställa den rika snapsvisekultur som fanns inom försvarsmakten. I sin bok Överstens snapsvisor återger han visorna, men även minnen och förhållanden kopplade till dessa.

Einar Lyth berättade också hur det gick till när han skrev sin senaste bok, Vägen till Poltava, som handlar om slaget vid Lesnaja 1708. Genom att få tillgång till ett stort antal dittills okända protokoll kunde han mer sanningsenligt än någon gjort tidigare återge förloppet.