Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Översvämningar drabbar Australien

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Jag tror att många har hört talas om de vattenmassor som skapar problem i Queensland i nordöstra delarna av Australien. Översvämningar och kraftiga skyfall har gjort att många människor har fått överge sina hem och det kretsar runt historier om folk som vadar runt i vattnet tillsammans med ormar. Under början av den här veckan förekom det en tsunamiliknande våg över inlandet som påstås ha varit flera meter hög. De tropiska stormarna började i november och har medfört de värsta översvämningarna på årtionden. Utbredningen är stor, på en del håll har röjningsarbetet börjat medan andra platser förbereder för vattenmassornas ankomst. Prognosen visar på mer regn och det har börjat komma in rapporter om översvämningar i New South Wales, dvs distriktet söder om Queensland.

Vad har vi för liknelser i Sverige? Låt oss gå tillbaka till 2007. Jag misstänker att många i Götaland minns översvämningarna den sommaren som gav stora skador på bland annat vägar och fastigheter. I Baramossa, nära Laholm, sattes nytt Sverigerekord i sommarrekord med 699 mm. Den största dygnsnederbörden kom dock 1997. Då fick Fagerheden 198 mm den 28 juli.

SMHI väderredaktion, Alexandra Ohlsson