Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Övervakningsfilmer granskasefter misshandel på läktare

Polisen ska granska filmerna från Behrn arenas övervakningskameror för att säkra bevis i misshandelsfallet under fredagens fotbollsmatch.
Flera personer som stod i närheten är kritiska mot publikvärdarnas och ordningsvakternas agerande.

Under ÖSK:s hemmapremiär på fredagskvällen fick en man i publiken bäras ut på bår efter att ha blivit misshandlad. Enligt samstämmiga vittnesuppgifter gav sig flera personer på den ensamme mannen och sparkade honom därefter när han låg ner.

Misshandeln ägde rum under andra halvlek, men flera personer NA har pratat med berättar om en hätsk stämning redan under första halvlek. Några av dem som stod på västra läktaren upplevde situationen som så hotfull att de lämnade läktaren.

- Jag sa till publikvärdarna flera gånger att gå och hämta ordningsvakter. Till slut gick en av dem ner, men det kom aldrig upp någon vakt, säger en av dem som kände att stämningen på läktarsektionen var obehaglig.

Den bilden bekräftas

av Anders Östling, kassör i supporterföreningen Kubanerna.

- Jag stod ungefär fem meter ifrån de här killarna som bråkade. Vi ville inte ha dem där, så vi försökte påkalla både publikvärdarnas och ordningsvakternas uppmärksamhet tidigt under matchen, men vi fick ingen direkt respons. När jag pratade med ordningsvakterna efteråt sa att de inte vågade gå in på läktaren, eftersom de var för få.

Anders Östling säger sig veta vilka bråkstakarna är.

- Det är samma klick som har varit stöddiga tidigare. De är inte medlemmar i supporterföreningen och vi vill inte ha dem här. Ingen skulle bli gladare än jag om de blev portade från arenan.

Även en av dem som kände sig hotade betonar att Kubanerna inte hade något med stöket och misshandeln att göra.

- Det jag vill trycka på är att säkerheten måste skärpas. Jag har skrivit ett brev till ÖSK och berättat hur publikvärdarna uppträdde. De stod vända mot plan hela tiden och verkade mest intresserade av att dricka sitt kaffe. Det är tur att matcherna går att se på tv, så man kan följa laget i sitt hjärta där i stället.

Han anser, liksom flera andra som NA har prata med, att det tog alltför lång tid för ordningsvakterna att ingripa när misshandeln senare ägde rum. Flera vittnen talar om minst fem minuters väntan.

Ronny Wiking, säkerhetsansvarig på Behrn arena, delar inte alls bilden av passiva publikvärdar och långsamma ordningsvakter.

- Jag kan verkligen inte känna igen det. Vi agerade otroligt snabbt för att få ordning på situationen. När folk i klacken hoppar och buffar på varandra kan det ibland vara svårt att vet vad som är bråk eller inte, säger han.

- Det här personerna som är inblandade finns på film. Nu ska supporterpolisen kika på de här bilderna för att kunna avgöra vem som har gjort vad. Mer kan vi inte säga i nuläget.

Supporterpolisen Bosse Österberg såg händelsen från ledningsrummet på Behrn arena:

- Det inträffade på den del av läktaren där de bråkiga supportrarna brukar stå. Det blev stökigt och en liten stund senare kom ambulanssjukvårdare.

Han säger att det var många personer med i den gemensamma marschen till Behrn arena som han inte kände igen.

- Även många Kubaner sa samma sak. Det kan ha rört sig om 30-40 personer. Jag tror att en hel del av dem här personerna hade tänkt att åka på ishockey till Ängelholm. Men eftersom matchen inte betydde något så valde man fotbollen istället.

Misshandeln är polisanmäld, men ingen person är ännu gripen. På måndagen ska polisen gå igenom filmer från övervakningskamerorna för att försöka identifiera gärningsmännen.

Marino Rahmberg på ÖSK:s marknadsavdelning hade under lördagen samtal med polis och ordningsvakter och säkehetsansvariga på Behrn arena för att försöka få en bild av läget. Han ska på tisdag ha ett möte med Kubanerna för att diskutera hur man gemensamt kan arbeta för att säkerheten ska bli bättre.

- Kubanerna tycker precis som alla andra att det som hänt är förfärligt, och vi är inställda på att lösa det här tillsammans. Vi kanske får börja ha ordningsvakter utspridda i publiken på västra ståplatsläktaren. Det är sådant vi får diskutera.

ÖSK:s vd Jan Karlsson vill inte kommentera detaljerna kring själva misshandeln innan han har fått en tydligare bild av vad som hände, men säger:

- 99,99 procent av publiken på Behrn arena är där för att känna glädje. Det är pinsamt tråkigt att det finns individer som inte kan hantera det. Vi kommer att göra vårt yttersta för att se till att det inte händer igen.