Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ozonskiktet rekordtjockt 2010

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Ozonskiktets tjocklek var under 2010 rekordtjockt. För södra Sverige har inte årsvärdet varit lika bra sedan 1991.

Ozonet i atmosfären är viktigt eftersom det fungerar som ett filter mot UV-strålningen.

- Ett tunt ozonskikt medför att mer skadlig UV-strålning kan nå jordytan och innebära ökad risk för hudcancer, skador på ögon och påverkan på immunsystemet. En förändrad strålning kan också påverka ekosystemen och öka nedbrytningen av plaster, färger, papper, och gummi, säger Weine Josefsson, meteorolog vid SMHI.

Varför har då ozonskiktet ökat det senare året? November och december har haft luftströmmar som påverkats av ett speciellt väderläge över Europa. Det har medfört ett extra tjockt ozonskikt över denna del av jorden under dessa månader. Variationerna i tjockleken kan vara stora från dag till nästa. 2010 startade också med stora variationer, vilket är typiskt för vinterhalvåret.

Tjockleken under våren var ganska normal, medan sommaren inleddes med ett litet överskott under juni. Därefter var det ett visst underskott i juli och ett litet överskott i augusti. Under slutet av året var tjockleken klart över det normala. År 2011 har dock inletts med mer normala värden.