Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På fredag ska helaÖrebro vara kontantfritt

Skippa kontanterna när du ska handla i Örebro och ta det på kortet istället.

Som första stad i landet satsar bankerna, handeln, Brottsförebyggandet rådet, Örebropolisen och City Örebro på en kontantfri dag i Örebro på fredag. Och skälen till att minska andelen kontanter i samhället är flera – brotten minskar och miljön mår bättre för att nämna några.

– När lokaltrafiken tog bort möjligheten att köpa biljetter med kontanter så upphörde rånen mot busschaufförerna på en gång, menade Dan Hjertstrand, närpolischef i Örebro vid gårdagens presskonferens.

– Men inte bara det, antalet personrån har minskat rent  generellt de senaste åren och det kopplar vi direkt till att människor har allt mindre kontanter på sig.

Enligt Sören Svensson på Brottsförebyggande rådet i Örebro finns det ytterligare skäl till att minska kontanthanteringen i samhället.

– Omkring två tredjedelar av alla kontanter i samhället är svarta pengar. Det handlar om runt 60 miljarder. Den summan borde vara vit istället.

Pernilla Seger på Svensk handel i Örebro vill också ha bort kontanterna från handeln för att skapa säkrare arbetsmiljöer för de anställda.

– Butiker ska vara attraktiva ställen både för kunder och anställda. Kontantfria butiker utsätts helt enkelt inte för rån.

– Miljön är ett annat skäl, menade Anne-Lie Carlos, chef för Swedbank i Örebro. Man har räknat ut att en hundralapp åker runt omkring tusen mil på sin resa mellan bank, plånbok, butik och servicebox och orsakar ett utsläpp på runt 500 kilo koldioxid. Per år.

Men även om både bankerna och Svensk handel är överens om att det vore bra om kontanterna försvann i möjligaste mån så är de inte helt överens om vem som ska betala för vad. För många kunder är det fortfarande irriterande när en del affärer nekar inköp för mindre belopp på grund av avgifter till bankerna.

– Men vi för en positiv dialog med bankerna om det här, ansåg Pernilla Seger.

Och visst har andelen kortköp ökat rejält genom åren. 1990 betalades 90 procent av alla köp med kontanter, förra året betalades 70 procent av alla köp med kort.

– Vi tror inte att kontanterna kan avskaffas helt men vi har en målsättning att mellan 85 och 90 procent av alla köp ska ske med kort i en nära framtid, fortsatte Anne-Lie Carlos.

– Vi ser också att det handlar om vanor och beteenden. Och att det är skillnader mellan äldre och yngre. En tonåring betalar kanske med kort när priset på en vara är 60 kronor, medan en äldre tar fram kortet först när något kostar 200 kronor eller mer.

Men oavsett vad man tycker om kontanter så är det nog läge att snart glömma det gamla uttrycket ”cash is king”.