Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På pass – far och son

Från den dag pojken fyllde två år har han aldrig missat en älgjakt. I går kunde John Hellström, 15 år, äntligen sitta på älgpass med eget vapen, farfars gamla bössa från 1960-talet.

Annons

– Jag har alltid älskat jakten. Och från att jag kom från BB har jag velat vara med gubbarna i slaktboden på kvällarna, säger John.

Det är tidig morgon. Frosten gnistrar vit i gräset. Himlen är öppen och klar, men värmen dröjer ännu några timmar. Det är första dagen på älgjakten och jaktlaget i byn Skålen har morgonsamling i slaktboden.

Sju kalvar och sju stora

Jaktledare Jörgen Lindén går igenom vad som gäller.

– Vi skjuter sju kalvar och sju stora. Har kon två kalvar låter vi bli den ena kalven. Den som skjuter en tjur på sex taggar eller mer skjuter inga fler stora tjurar första veckan. Vi hoppas på bra jakt. De har sett en femtontaggare i området.

Efter fördelning av jaktpass beger sig sällskapet ut i skogen. För John är det premiär att vara med från jaktdag ett med egen bössa. Jägarexamen har han redan och genom så kallad uppsiktsjakt kan han sitta på pass med eget vapen i sällskap med sin pappa Jan.

– Jag fyllde 15 år i december och var med i slutet av fjolårets älgjakt med eget vapen. Invigde bössan den 23 december med att skjuta en hare. Någon älg har jag inte fällt ännu.

Ärvt intresset

Man kan lugnt säga att jaktintresset har John ärvt från släkten. Pappa Jan har burit med sig sonen på jaktpass sedan ungen kunde stå på benen.

– Min farfar har väl skjutit 300 älgar med den här bössan, en Dahlberg, säger John och visar sitt skjutvapen. Trots åldern är det fortfarande en otroligt bra precision i bössan.

Jaktlaget har spridit ut sig på strategiska positioner i form av ett U. Två hundar släpps in i fållan och börjar söka älg som ska drivas mot skyttarna. Det är tyst och fridfullt. I radion talas strax om att en av hundarna fått spår av älg. Men lugnet består. Ett skott hörs på avstånd.

– Det kom från Sävsjön, kommenterar Jan smällen.

Historier

Far och son berättar jakthistorier. Den om gubben som såg åtta olika älgar på samma pass utan ett enda bra skottläge. Eller när John och Jan stod på pass och en stor tjur smög upp bakom ryggen på dem. De sköt den inte.

Ännu några skott hörs på avstånd, återigen från ett annat jaktlag. Så avbryts första passet och det kallas till återsamling.

– Det var tydligen bara ett gammalt älgspår som hundarna hade fått vittring på, berättar jaktledaren.

En brasa tänds och grillkorv plockas fram. Ny jaktpassfördelning sker.

Och om det kommer en älg förbi Hellströms pass den här veckan råder det inget tvivel om vem som har första tjing på skott.

– Det blir jag som skjuter, säger John kvickt.

– Ja, skytten får ju ta ur älgen också, så skjut du, ler pappa Jan.

Annons