Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På söndag tänds eldar för att värna Unden mot gruvexploatering

Företaget European Cobolt Ltd har av statliga myndigheten Bergsstaten beviljats tillstånd för att leta efter metaller som kobolt, zink, koppar och guld vid Undens strand. På söndag ordnas en manifestation vid sjön för att uttrycka oro för vad en eventuell gruvdrift skulle innebära.

Manifestationen tar sig uttryck i att eldar ska tändas på 23 ställen runt hela sjön. Den startar klockan 17.30.

- Vi i Tiveden och gränsbygden tänder så kallade vårdkasar runt sjön föratt visa vår oro och vårt engagemang för sjön, säger Tivedenbon Martha Thernsjö som är med och arrangerar manifestationen.

Och mobiliseringen för Unden är stark. För en vecka sedan startades en facebookgrupp till förmån för Unden. Den har nu nära 600 medlemmar och antalet ökar.

Kors och tvärs över sjön kommer vårdkasarna att synas och en karta visar alla platser där eldar kommer att brinna på söndag kväll. Från Sannerud till Skaga, från Barrud till Svanhult.

Unden klassas som riks­intresse, det vill säga ett mark- eller vattenområde som långsiktigt ska skyddas mot åtgärder som påtagligt kan skada det. Den är också dricksvattentäkt för norra Karlsborgs kommun.