Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På söndag tänds eldar för att värna Unden mot gruvexploatering

Företaget European Cobolt Ltd har av statliga myndigheten Bergsstaten beviljats tillstånd för att leta efter metaller som kobolt, zink, koppar och guld vid Undens strand. På söndag ordnas en manifestation vid sjön för att uttrycka oro för vad en eventuell gruvdrift skulle innebära.

Annons

Manifestationen tar sig uttryck i att eldar ska tändas på 23 ställen runt hela sjön. Den startar klockan 17.30.

- Vi i Tiveden och gränsbygden tänder så kallade vårdkasar runt sjön föratt visa vår oro och vårt engagemang för sjön, säger Tivedenbon Martha Thernsjö som är med och arrangerar manifestationen.

Och mobiliseringen för Unden är stark. För en vecka sedan startades en facebookgrupp till förmån för Unden. Den har nu nära 600 medlemmar och antalet ökar.

Kors och tvärs över sjön kommer vårdkasarna att synas och en karta visar alla platser där eldar kommer att brinna på söndag kväll. Från Sannerud till Skaga, från Barrud till Svanhult.

Unden klassas som riks­intresse, det vill säga ett mark- eller vattenområde som långsiktigt ska skyddas mot åtgärder som påtagligt kan skada det. Den är också dricksvattentäkt för norra Karlsborgs kommun.

På söndag kväll kommer eldar att brinna på minst 23 ställen runt hela Unden. Det är en manifestation mot att ett gruvföretag fått tillstånd att leta efter metaller vid Undens strand.

23 platser där eldar ska brinna är markerade på den karta som ritats över Unden.

Annons