Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På spaning efter annorlunda (o)sevärdheter i Bergslagen

En krog i Öskevik, en stad i Järle som aldrig blev av och inspelningsplatsen för tv-serien Kråkguldet.DN-journalisten Mats Areskoug går på spaning efter udda sevärdheter runt om i Sverige. Många av dem i trakterna kring sommarstugan vid Usken.

– Mer osevärdigt än så här blir det inte, säger Mats när han klättar ner i ruinerna av det som en gång var krog utmed landsvägen mellan Siggebohyttan och Nora.

Vid avtagsvägen mot Järnboås har vi tagit av i motsatt riktning och gått några hundra meter på skogsvägen. Till vår hjälp har vi en app i mobilen – Fornfynd – och ett häfte – Kulturstigen i Öskevik – sammanställd av byföreningen.

Skogen är tät och snårig men vet man vad man söker går det tydligt att se den mossbevuxna stengrunden.

Här låg krogen Punglättan, ett vattenhål där man lättade på penningpungen.

Det är en av platserna som Mats Areskoug skrivit om på sin blogg ”Osevärdheter”. Till vardags arbetar han som webbredaktör på Dagens Nyheter och på blogg.dn.se/osevardheter skriver han om udda resmål. Genom åren har ett och annat nedslag även dykt upp på DN:s Namn och nytt-sida.

– Jag har alltid haft ett intresse för udda sevärdheter, berättar han när vi är tillbaka i sommarstugan vid Salaboda nära Öskevik.

– Åka runt och kolla på konstiga saker gjorde jag redan innan jag blev journalist. Jag är uppvuxen på Gotland och på väg hem från badstranden svängde mamma och pappa ofta förbi någon kyrkoruin eller hembygdsgård. Så jag har det i blodet.

Stockholm, där han bor, Gotland, där han kommer ifrån och Bergslagen där sommarstugan finns är också trakterna där han hittar de flesta av uppslagen till bloggen.

– Här i Bergslagen blir det mycket gamla gruvor. För mig är det väldigt exotiskt. Gamla kyrkoruiner tycker jag inte är lika intressant, det har jag sett till leda i Visby.

Vilka osevärdheter tycker du att man ska se i Bergslagen?

– Järle som fick stadsprivilegier men som inte blev någon stad tycker jag är fascinerande. Det är både historiskt intressant och en fin miljö i dag. Så det är värt att se även för det som faktiskt finns. En annan plats är Rödbergsgruvan där tv-serien Kråkguldet spelades in. Många i min ålder såg den på tv och tyckte det var väldigt spännande så för mig personligen var den platsen kul att se. Sedan tycker jag att det är synd att absinttillverkningen i Stråssa försvann. Den har jag skrivit om på bloggen men det hade varit kul att besöka dem.

Nästa nedslag i Bergslagen blir att hitta mer information om Västerås stads barnkoloni vid Mårdshyttan, som invigdes 1942.

– Jag köpte ett gammalt vykort därifrån med en häftig byggnad på. Så det hoppas jag att det ska gå att skriva något om.