Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Panna lagad – nu behöver Eon inte elda med olja längre

Eon har återigen haft problem med sina biobränslepannor. Den senaste veckan har båda två stått still och reservproduktionen med olja har fått användas.

Annons

– Vi har haft en driftstörning av bränsleintaget i en av våra pannor. En axel som driver bränsleinmatningen gick sönder, säger Björn Persson, Eons pressjour.

Läs även: Ännu en biogaspanna trasig – Eon tvingas använda miljöfarlig reservpanna

Eftersom inte heller den andra av Eons två biobränslepannor är i drift – den förstördes vid en torrkokning i september och kan inte börja användas förrän efter nyår – har reservproduktionen i form av olja fått användas. Efter en veckas stopp är nu felet i pannan åtgärdat.

– Vi hade räknat med att det skulle kunna ta längre tid att få fram reservdelen men vi fick ersättningsaxeln i fredags. I går monterades den och idag är den i full produktion, säger Björn Persson.

Eons produktion består till största delen av förnybart bränsle men olja används fortfarande vid driftstörningar eller vid väldigt låga temperaturer. Planen är att inom några år helt gå över till förnybart bränsle.

– Målet är att det fossila bränslet ska fasas ut och vara borta 2025. Arbetet har börjat. Vi kan inte göra allt samtidigt, men det är en viktig utmaning, säger Björn Persson.

Annons