Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pappa får böta 1 500 efter spöslag mot sitt barns häst: ”Om hästen inte sköter sig gör man såhär”

Svenska ridsportförbundet har dömt en pappa till böter efter att han slagit sitt barns häst med spö på en tävling i Örebro.

Det var i samband med att ryttaren kom ut från tävlingsbanan som två funktionärer blev vittne till hur pappan slog hästen med spö.

Funktionärerna har i en redogörelse berättat att ryttaren möttes av båda sina föräldrar utanför tävlingsbanan. Där stod de och pratade en stund innan pappan tog det spö som ryttaren höll i handen.

Därefter uppges han ha tagit ett steg tillbaka vartefter han slog hästen över bakdelen så hårt att den hoppade till. Pappan uppges ha sagt ”Om hästen inte sköter sig gör man så här”, varpå mamman protesterade och funktionärerna grep in. Pappan blev avstängd från tävlingen och tilldelades gult kort för sitt agerande.

Svenska ridsportsförbundets disciplinnämnd har utrett händelsen som "otillåten hantering av häst" och i veckan fattat beslut att pappan ska böta 1 500 kronor.

Pappans förklaring till sitt agerande är att hästen trampat på honom och att det var därför han slog den. Disciplinnämnden finner dock att mycket talat för att den förklaringen är en efterhandskonstruktion och konstaterar utöver det att det inte är motiverat att bestraffa en häst med piskrapp även om man blivit trampad.