Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pär Westling målar med kraft och känsla

Experimentell och nonfigurativ konst är huvuddragen i Pär Westlings skapande. Änglar med horn är ett tema han ägnat sig åt, men någon ondska är det inte frågan om.

Han har en rad olika konstskolor i bagaget och intresset att uttrycka sig i bild har är med sedan barnsben. För Pär Westling är behovet djupt att leva ut inre tankar och funderingar.

Uppväxten skedde i Arvika, men bostaden ligger sedan tolv år tillbaka i Karlstad. Ett avlägset släktskap finns kopplat till Kopparberg där farfar Valter Westling tjänstgjorde som präst.

– Farfar dog redan i slutet av 30-talet, så jag har inga egna minnen av honom.

Däremot gick prästyrket i arv. Pärs pappa gjorde samma yrkesval. Intresset för religion har fortsatt genom Pär som har universitetsstudier i ämnet. Han säger sig vara djupt troende, men har inget större behov av att gå i kyrkan.

– Jag har min egen kyrka här, säger han och lägger handen på bröstet.

Religiösa motiv där änglarna breder ut sina vingar vittnar om Pärs intresse för det sakrala. Att några änglarna försetts med horn är givetvis ingen slump, men inte heller någon symbol för ondska. Djur har horn och de ses inte som onda. När en ängel ikläds detsamma går associationerna oundvikligen åt ett helt annat håll.

– För mig är hornen en kraftsymbol, änglarna blir starkare.

Han talar om stridsänglar men berättar att när den första ängeln med horn föddes under penslarna blev han själv förskräckt. Tavlan fick ställas bort och det tog flera år innan den plockades fram igen. Sedan dess har fler liknande motiv, med eller utan horn, skapats.

– Jag ger betraktaren en utmaning.

Pär tycker om att ställa ut sina verk, att ge människor möjligheten att reflektera över livets mer eller mindre mystiska sidor. Någon grubblare vill han inte kalla sig, mer en tänkare. Han vill experimentera och där kommer den nonfigurativa konsten in. Färger och former får fritt utrymme i ett kraftigt flöde.

Utställningen finns på Blå soffan till 12 november.