Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Parhus, papegoja och Peugeot?

Midsommar har passerat och sommaren är i full gång. Det har dansats runt midsommarstänger, ätits sill och potatis. Regn och sol har varvat varandra. Sverige visar kort sagt sin vackraste sida och stora delar av vårt lands befolkning njuter (snart) av en välförtjänt semester. Men det finns onekligen även orosmoln i landet, där en hel del människor inte kan njuta av sin semester. Alltför ofta för att de inte har ett arbete att ta semester från.

Anna Kinberg Batra, Moderaternas partiledare, talade på nationaldagen om några av de svenska värderingar vi har att vara stolta över. Jämlikhet. En stark tillit till varandra. Och kanske framförallt, viljan att göra rätt för sig.

Det är sådana värderingar som under åren har byggt vårt land starkt, och det är med de värderingarna i grunden som vi behöver blicka framåt för att möta morgondagens utmaningar.

I stället för att med politiska krokben kväva den starka viljan att bidra till samhället så måste vi göra allt vi kan för att det ska vara enkelt att få sitt första, andra, tredje – ja även det femtonde jobbet om så är. Att låsa ute människor från arbetsmarknaden genom enorma anställningskostnader eller omfattande bidragsträsk är kontraproduktivt på alla plan.

Den traditionellt gemensamma drömmen om vovve, villa, och Volvo kan numera ta sig många fler former, oavsett om det är i form av parhus, papegoja och Peugeot eller etagevåning, leguan och elbil. Men den grundläggande önskan om att kunna försörja sig själv genom ett eget arbete lever kvar och förtjänar allt stöd vi politiker kan uppbåda.

Genom satsningar på att underlätta för en marknad med även så kallade ”enkla jobb” kan långt fler som av språkliga- eller utbildningsskäl har svårt att komma in på högkvalificerade arbeten få en chans att försörja sig själva och uppnå sin dröm. Vad den nu må ta för form. Genom en förstajobbetanställningsform kan vi göra det reellt lättare för människor, oavsett bransch, att få in en första fot in på arbetsmarknaden. En chans att få visa en arbetsgivare vad de går för.

Vi svenskar är väldigt stolta över våra värderingar och nu är det på tiden att fler kan få en möjlighet att delta i den svenska drömmen. Och var kan man komma närmare det riktigt svenska än på arbetsplatsen, diskuterandes sommarens semesterplaner och väderförhoppningar i fikarummet?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel