Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Partier eniga i äldrefrågor

Frågan är om pensionärerna blev något klokare i frågan om vilket parti de ska rösta på efter onsdagens debatt om äldrefrågor. Politikerna var eniga i allt från att bygga badhus till att servera kyld mat i hemtjänsten.

Lars Ströman, politisk redaktör på Nerikes Allehanda, var debattledare i debatten som arrangerades av PRO Samorganisation på onsdagskvällen. Han gjorde sitt bästa för att provocera fram en het debatt mellan politikerna i panelen, men de var rörande överens om det mesta och tog inte tillfället i akt att plocka politiska poäng på motståndarnas bekostnad.

En viss ideologisk skillnad kunde skymtas i frågan om privatisering av äldrevården. Gunbritt Edqvist (M) förespråkade entreprenörskap och intraprenader, det vill säga att exempelvis ett boende drivs som en självständig enhet med större befogenhet att bestämma över den egna verksamheten, men ändå under kommunens vingar. Valfrihet för den enskilde är ledordet.

– Om det ska vara verklig valfrihet krävs att det finns många alternativ. Då får vi problem som en liten kommun. Om jag exempelvis bor i Lerbäck, och kommunen gör om Lerbäckshemmet till ett privat äldreboende, så har jag fortfarande inte fått större valfrihet, replikerade Per Eriksson (S).

– Men om det är ett företag som driver en verksamhet och jag som kund inte är nöjd, då kan jag sluta köpa tjänsten och då kommer inte företaget att överleva, konstaterade Gunilla Högberg (FP).

Katarina Raneborn (V) tog upp att hennes parti inte har något emot privata alternativ, men inte inom vård, skola och omsorg. Hon berättade också att utländska aktiebolag äger vårdinrättningar i Örebro län, och tyckte inte att skattepengarna skulle gå åt det hållet.

En skiljelinje mellan politikerna och publiken kunde skönjas i frågan om hemtjänsten ska leverera kyld eller varm mat. Många i publiken föredrog att få varm mat, i stället för kalla matlådor att värma själv i mikron. Men i panelen hyllades detta.

– Fördelen med kyld mat är att man kan välja att äta när man vill. Bor man långt bort och får varm mat, så är den inte varm när den kommer fram, och då får man ändå värma den, sa Anita Karlsson (C).

Avslutningsanförandena speglade väl kvällens anda.

Gunbritt Edqvist (M): – I en liten kommun är det viktigt att vi har en samsyn, och vi skiljer oss inte så mycket åt i sakfrågor. Om vi ska komma framåt måste vi fortsätta att jobba som vi gör i dag.

Erling Johansson (KD): – Jag kan bara hålla med. [ ...]

Gunilla Högberg (FP): – Det har varit en väldigt trevlig afton. [ ...]