Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Partiet på jakt efter att överleva

Som en lång behaglig utförslöpa för en skidåkare. Så ser kurvan över Centerpartiets popularitet hos väljarna ut sedan valet 2006

. Så värst behaglig är nu inte bilden för partiet. Något radikalt måste till, för att utvecklingen inte ska bära av rakt ner under fyraprocentsgränsen och därmed ajöss till riksdagen.

I går var miljöminister Andreas Carlgren i Örebro för att tala på Centerpartiets nomineringsstämma. Han föredrog en katalog över vad alliansregeringen åstadkommit under mandatperiod. Han talade om arbetslinjen, om de goda offentliga finanserna och satsningen på företagande som den lojale medlemmen av alliansregeringen han är. Och så talade han givetvis om sitt eget ämne, miljöpolitiken. Fast kärnkraften fick inte rum under talartiden.

Mycket talar för att skatter, jobb och sjukskrivningar kommer att dominera valrörelsen med skolfrågor som möjlig uppstickare. I det samfällda budskapsbruset från allianspartierna ska Centern hitta rum för att argumentera för sitt, för sina profilfrågor. Det är också en kamp för partiets fortsatta existens i svensk rikspolitik.

Alla allianspartiet står bakom det heta jobbskatteavdraget, men politiken förknippas med Moderaterna. Här har Centerpartiet inget erkännande hos väljarna att hämta. Partiledaren Maud Olofsson har hand om företagandet och har startat året med att visa upp de 172 åtgärder för ett bättre företagsklimat, som hon sett till att förverkliga.

Andreas Carlgren är inne på samma linje att visa upp vad regeringen och han själv faktiskt gjort i miljöpolitiken. Det handlar om mer vindkraft, fler miljöbilar, satsning på järnvägar, rena hav och Östersjötorsken på gång tillbaka. Denna ”har gjort-lista” lanserar nu Centerpartiet mot sin huvudmotståndare i valet, Miljöpartiet.

Det är bland den ovanligt stora kullen förstagångsväljare som partiet ser sin chans att hitta nya väljare. Frågan är om ”listan” duger. Miljö och klimat är stora frågor, som ropar efter internationella krafttag. Möjligen kan Centerpartiets nya kärnkraftspolitik bli en oväntad hjälpreda. Kärnkraften har bytt skepnad från ond energi till något bra för klimatet. Och för förstagångsväljarna blir en eventuell debatt om svek obegriplig. De lever nu och var inte ens födda 1980.