Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Partireklam till lärarnas hemadresser upprör

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Socialdemokraterna i Örebro har skickat direktreklam till 3 000 lärare som är anställda i kommunen. Göran Carlsson, lärare på Tullängen, är en av dem som reagerat på att kommunen lämnat ut sitt adressregister.

-Det här innebär ju att någon gått in ganska detaljerat i personalregistret, eftersom det är riktat till mig just som lärare i Örebro kommun.

Göran Carlsson undrar lite vad nästa steg kan bli: Reklam som är riktad just till lärare som har ett visst ämne? För honom handlar inte frågan om att det är just Socialdemokraterna som skickat ut sitt budskap. För övrigt bor han inte ens i Örebro och kan alltså inte rösta i kommunalvalet här. Men han hade reagerat lika mycket på om utskicket till just lärare kommit från någon annan.

-Är min adress till salu till vem som helst? För om Socialdemokraterna kan få ut den, då kan väl Svenskarnas parti eller vem som helst få den.

Göran Carlsson är inte den enda lärare som reagerat och hört av sig till NA.

Så formulerar sig en annan Örebrolärare:

Har arbetat som lärare i Örebro i 20 år, men detta tar priset. Känns inte bra med denna direktreklam. S har styrt nu i 4 år i Örebro och inte har skolan fått mer resurser eller löner gått upp. Dessutom planeras det för sparbeting på grundskolorna 2015 på nästan 20 miljoner kr, eller som det så fint heter omprövningskrav... Då känns det som ett slag i ansiktet med denna reklam om mer resurser till skolan. Det känns faktiskt som de trycker på oss lärare sin politik.”

Lena Baastad (S) är den som står som avsändare för utskicket. Hon säger att de kommunanställdas adresser är offentlig handling, och att frågan om att få ta del av dem har stämts av med kommunens jurist. Att människor kan ha åsikter om att det kommer information från partierna i brevlådan, det är hon medveten om.

-En del vill inte ha just från Socialdemokraterna, för att de inte håller med oss, andra ogillar att få från andra partier, en del vill inte ha något alls.

Samtidigt menar hon att när partierna befinner sig mitt i en valrörelse måste de kunna kommunicera med människor om vilken politik de vill bedriva.

Socialdemokraternas kanslichef Kenneth Nilsson säger att det inte varit några problem med att få ut adressuppgifterna från kommunen. De har helt enkelt begärt ut alla lärares hemadresser från personalavdelningen med hänvisning till offentlighetslagstiftningen.

- Det kan vi göra så länge vi följer PUL (Personuppgiftslagen), säger Kanneth Nilsson.

Uppgifterna har Socialdemokraterna fått i en excel-fil från personalavdelningen, men den kommer de inte att spara.

-Vi måste kassera registret, och är det så att vi vill göra ett nytt utskick får vi begära ut uppgifterna en gång till, säger Kenneth Nilsson.

Nils Funcke, som är expert på svensk yttrandefrihet, säger att hemadresser till personer som är anställda i offentlig verksamhet som regel är en offentlig handling. Adresserna räknas som harmlösa uppgifter. Undantag finns förstås, som personer som utsatts för hot eller vissa personalkategorier. Frågan om att ge ut adresser för marknadsföring har lett till flera domar, som ofta lett till utslaget att uppgifterna ska lämnas ut. Däremot kan den som får adressuppgifterna begå olagligheter.

-Om kommunen kan anta att uppgifterna ska användas för kommersiella syften, så kan kommunen också avstå från att lämna ut dem i elektronisk form, säger Nils Funcke.

Enligt personuppgiftslagen kan personer som finns i kommunens register skriftligen anmäla att hon eller han motsätter sig utdrag ur registret för direkt marknadsföring.