Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Passion för bilar blev ny förening

Ett gediget motorintresse är utgångspunkten och att skapa gemenskap. Nya motorklubben Widelake Sweden satsar på bredden.

Annons

Varmt klappande hjärtan för motorer och bilar födde idén om en ny förening. Johnny Dahlberg och Tina Pirttijärvi har båda sedan barnsben ägnat massor av timmar i olika garage.

– Jag har varit med pappa i garaget i princip sedan jag föddes. Jag har burit hans verktyg och var pytteliten när jag första gången fick vara med och byta däck, minns Tina.

Johnny känner igen fenomenet. För hans del var det en kusin som tog honom med på den första cruisingen. Sedan dess har han varit fast. Tillsammans med några vänner ville de skapa en gemenskap kring bilintresset.

– Vi utgör ingen konkurrent till Hällefors motorklubb. Vi fångar upp helt andra intressen, säger Johnny.

– Tanken är att kunna hjälpas åt när vi skruvar med bilar och motorer. Kan man inte själv är det kanske någon annan som kan rycka in, säger Tina.

Att åka ut på olika evenemang tillsammans ska också ingå i föreningens verksamhet.

– Tidigare har vi hörts per telefon. Folk har ringt runt och undrat – ska du med. Nu får vi allt mer ordnat, en organisation kring det hela, säger Johnny.

– Vi fastställer ett program och då kan alla som vill hänga på, säger Tina.

Hos Tina och Johnny slår pulsen extra hårt när 50-talsbilar kommer på tal. Men Widelake Sweden ska inte bli en klubb enbart för amerikanare eller det nostalgiska.

– Ett intresse för bilar och motorer, vilket fordon det än handlar om, räcker för att få vara med. Man behöver inte ens ha bil eller körkort, säger Tina.

Att behovet

av en klubb av detta slag finns vittnar medlemstillströmningen. Klubben drog i gång i juni 2013 och på bara ett par veckor hade närmare 30 personer anmält intresse. I dag har föreningen 75 medlemmar.

– Allt har gått så snabbt. Vi kunde aldrig drömma om att få sådan snurr direkt, säger Johnny och Tina.

Spännvidden i åldrar är stor i föreningen. Den yngsta medlemmen är precis nyfödd och den äldsta drygt 80 år.

En ambition i klubben är att skapa möten, även mellan generationer. Syftet är att människor med samma intresse ska kunna stråla samman och ha roligt tillsammans samt utbyta kunskaper och erfarenheter.

En förhoppning är att hitta en egen lokal. Klubben har gjort en förfrågan hos kommunen om möjligheten att få nyttja en grusplan kommunen äger invid järnvägen i Bredsjö.

– Frågan är nyligen ställd och än har vi inte fått något svar. Vi får se hur det går, säger Johnny.

– Nu tar vi ett steg i taget tillsammans i föreningen. Sedan får vi se hur det utvecklas, säger Tina.