Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Passivitet är ett svek

Huskurage är ett initiativ för att få grannar att gripa in när man misstänker att någon blir misshandlad. Flera fastighetsägare har hakat på och delar ut information och policy till sina hyresgäster. När man läser NA:s ledare 18 december får man intrycket att Sofia Mirjamsdotter tycker att policyn är dålig. Hon anser att man inte bör knacka på grannens dörr om man hör att misshandel pågår. Det kan vara farligt. Av omtanke om sin egen säkerhet skall man istället ringa till polisen. Dessutom kan grannens påringning förvärra situationen för den utsatta.

Sakupplysning: I Huskurages handlingsplan står: Det handlar inte om att gå in i fysiskt handgemäng. … Ring på dörren och fråga hur det står till. Vid behov, ta hjälp av ytterligare en granne eller hyresvärden. Ring polisen (vid akuta situationer kontaktas alltid polisen först). … Om du känner stark oro eller rädsla – knacka på och gå därifrån, ta hjälp av fler och ring polisen! … Vid oro för att barn utsätts för våld eller att vårdnadshavare på annat sätt brister i omsorg gentemot barn; kontakt socialtjänsten och gör en orosanmälan.

Jag tycker att Huskurages policy är lovvärd i alla delar. Den ger en förståelse och ökad kunskap om hur man kan (och inte kan) ingripa. Det vore en nidbild att påstå att den uppmanar allmänheten att själv agera polis. Den beskriver just civilkurage: Att våga ta en egen risk för att försöka hjälpa en medmänniska. För den utsatta är omgivningens passivitet inte någon hjälp utan ett svek.

Richard Wentzel

Pensionär

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel